Названо фактори безпечної купівлі землі в умовах воєнного стану

06 липня 2022, 14:25 1700

З початку військової агресії рф очікувано, що багато ринків України зазнали застою. Негативні наслідки не оминули і ринок сільськогосподарських земель. Перші угоди купівлі-продажу земельних ділянок з початку війни 24 лютого були здійснені в середині травня.

«Державний земельний кадастр та Реєстр речових прав на нерухоме майно наразі доступні користувачам та визначеним реєстраторам», — розповідає СЕО компанії Vkursi Agro Роман Граб в коментарі для AgroPortal.ua.

Водночас в умовах воєнного стану набули чинності певні зміни до законодавства, що регулюють земельні відносини, а тому є певні застереження яких рекомендується дотримуватися, щоб перевірити земельну ділянку та провести угоду коректо, унеможливлюючи подальші неприємності. 

propData.content.image
Роман Граб

«Отримати інформацію про земельну ділянку можна онлайн, замовивши відповідні витяги з Державного земельного кадастру та Реєстру речових прав. Однак наразі Публічна кадастрова карта недоступна в публічному доступі, що ускладнює огляд конфігурації та розташування ділянки на мапі, а також виявлення можливих накладень ділянки з іншими, що може стати неприємним сюрпризом для покупця, якщо ця проблема виявиться приводом для судових спорів щодо меж земельної ділянки і як наслідок  її площі. Наразі можна пошукати на ринку сервіси земельної аналітики, які можуть володіти даними про накладення земельних ділянок, зокрема Вкурсі Землі може надавати таку інформацію». 

Також варто звернути увагу на той аспект, що в умовах війни є ймовірність пошкодження, засмічення, мінування земельних ділянок. Рекомендується визначити, чи не велися на території, де знаходиться ділянка, бойові дії. У разі неможливості самостійно оглянути ділянку, наявність/відсутність суттєвих пошкоджень на ділянці (кратерів від ракет/артилерії) можна спробувати перевірити за допомогою супутникових знімків. Це можна зробити як самостійно, так і замовити відповідну послугу.

Роман Граб додає, що якщо з ділянкою все гаразд, то наступним кроком буде пошук нотаріуса, який проведе угоду. «Тут варто зазначити, що в умовах воєнного стану нотаріальні дії щодо цінного майна можуть вчинятися лише нотаріусами, які внесені до відповідного переліку, який публікується на веб-сайті Міністерства юстиції України. Переконайтеся, що обраний вами нотаріус є в переліку», — говорить експерт.

Також важливо врахувати той факт, що договори оренди в умовах воєнного стану були автоматично поновлені згідно закону на один рік. Тобто навіть якщо термін оренди згідно договору формально закінчився, згідно закону він продовжує діяти ще один рік без необхідності внесення змін до державного реєстру. Тому, здійснюючи купівлю ділянки, обов’язкового переконайтеся в дотриманні всіх вимог законодавства щодо переважного права на придбання земельної ділянки, яким володіє її орендар.