Дефіциту часнику в Україні немає попри скорочення посівних площ

03 листопада 2023, 13:54 2156

Ціна на часник в Україні зросла на 12-15% у листопаді 2023-го до листопада 2022 року і склала 130 грн/кг.

Про це йдеться у повідомленні ринку сільськогосподарської продукції «Шувар».

«Цього року маємо цікаву ситуацію із українським часником. Оператори ринку «Шувар» підтверджують факт, що загальна площа під насадженнями впродовж кількох років скорочується, і це є чи не головним фактором щорічного зростання ціни. Проте в розрізі обсягів уже 2 роки поспіль показник залишається стабільно високим.

Якщо порівнювати 2023 рік із довоєнним 2021-м, то оператори ринку «Шувар» наростили обсяги реалізації вітчизняного часнику більш ніж на 20%. Тобто навіть за скорочення виробничих площ наразі дефіциту часнику на ринку немає завдяки високій урожайності та достатнім запасам у сховищах», — зазначила керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» Тетяна Попович.

Вона вважає, що зростання цін зумовлене активізацією попиту серед населення. Другою причиною є закладання фермерами великих обсягів якісної продукції на зберігання в очікуванні найбільш прийнятної для себе ціни.

«У зростанні ціни часника виробники згадують і економічні фактори: ріст затрат на виробництво, енергоносії, оскільки утримання комерційних сховищ є додатковою статтею витрат, а також коливання курсу валют. Щодо градації попиту — фермери ринку «Шувар» відзначають, що, попри зростання цін, інтерес роздрібного покупця до українського часнику не падає», — підсумовується у повідомленні.