Через зміну погоди соняшник вражає нова хвороба

08 червня 2022, 14:50 1270

Початок вегетаційного періоду 2022 року в більшості областей України характеризувався сухою погодою з помірним наростанням середньодобових температур. Проте вже в третій декаді травня, першій декаді червня на рослинах соняшнику аграрії спостерігають нетиповий гофрований стан молодих листків.

Особливо такі моменти характерні для інтенсивних сортів соняшнику, що швидко набирають вегетативну масу. Фахівці компанії LNZ Group виявляють на рослинах соняшнику представників з родини павутинних кліщів (лат. Tetranychidae), що включає близько 1600 видів. Про це йдеться у повідомленні компанії. 

«Як наслідок ураження представниками родини Tetranychidae, знижується фотосинтетичний потенціал посівів, рослини значною мірою відстають в рості  що негативно відіб’ється на врожайності культури», — коментують агроспеціалісти. 

Слід відмітити, що донедавна павутинні кліщі майже не шкодили соняшнику. Будучи поліфагами, вони віддавали перевагу сої, овочевим та плодовим культурам, але зміна клімату призводить до поширення нових, нетипових для України видів, що несуть серйозну загрозу для рослинництва.

Зважаючи на червневу спекотну погоду, яка, за прогнозами, буде характерною для всієї території  України, швидкість та інтенсивність розмноження кліщів істотно збільшаться, зросте й активність рухомих стадій та їхня шкодочинність.  

Агродепартамент LNZ Group

«З метою запобігання поширення шкідника та можливим втратам урожаю LNZ Group рекомендує обробити посіви при появі рухомих стадій (імаго, личинок, німф) шкідника високоефективним, безпечним для корисної ентомофауни акарицидом від бренду DEFENDA з тривалою захисною дією Миральд, к.е. (0,7–1,15 л/га). Акарицид володіє «нокаут»-ефектом для рухомих стадій розвитку кліща та проявляє високу овіцидну дію».