Експерти розповіли, як підвищити кількісні та якісні показники врожаю озимих

17 травня 2021, 10:45 1854

Волога дощова погода, яка останнім часом панувала практично по всій території України, у поєднанні з подальшим підвищенням температури повітря створить сприятливі умови для розвитку та поширення небезпечних хвороб озимих зернових культур, а також розповсюдження шкідників.

Про це попереджають фахівці компанії UKRAVIT.

Відзначається, що в таких умовах особливо важливо подбати про належний захист прапорцевого та підпрапорцевого листків культури, оскільки, за даними наукових досліджень, понад 40% майбутнього врожаю формується саме за рахунок прапорцевого листка. Крім того, окремі хвороби прапорцевого листка здатні в подальшому інфікувати й колос, що негативно вплине на кількісні та якісні показники врожаю.

«Прапорцевий та підпрапорцевий листки пшениці озимої відіграють надзвичайно важливу роль у формуванні врожаю, а саме — забезпечують понад 60% від загального рівня. Накопичені в листках асимілянти безпосередньо впливають на формування зерна та його масу. Відповідно, якщо ці листки будуть уражені хворобами та пошкоджені шкідниками, продуктивність культур буде знижуватися за рахунок зменшення площі листової пластинки і, відповідно, порушення процесу фотосинтезу, що негативно впливає на накопичення поживних речовин, необхідних для формування якісних та кількісних показників зерна», — зазначає керівник агрономічного департаменту UKRAVIT Олександр Мигловець.

За його словами, гідротермічні умови, що склалися в поточний період, сприяють поширенню в посівах небезпечних хвороб: так, наразі на озимих зернових культурах спостерігається прогресування септоріозу, борошнистої роси, подекуди культури інфіковані піренофорозом, а у посівах ячменю розвиваються різні види плямистостей. Одночасно в посівах виявлені хлібні п’явиці, клоп шкідлива черепашка, трипси та деякі інші шкідники.

«Якщо в цей період повноцінно не захистити прапорцевий та підпрапорцевий листки пшениці та ячменю від хвороб і комплексу шкідників, особливо трипсів, аграрій може отримати суттєве зниження врожайності», — попереджає Олександр Мигловець.

Для надійного захисту прапорцевого та підпрапорцевого листків від широкого спектру хвороб експерт рекомендує застосувати високоефективний фунгіцид Капітал (азоксистробін, 150 г/л + ципроконазол, 60 г/л + епоксиконазол, 50 г/л). Препарат здатен контролювати збудників із 4-х класів — Аскоміцети, Базидіоміцети, Дейтероміцети та Ооміцети — і має виражену лікувальну дію проти багатьох небезпечних хвороб. Завдяки поєднанню трьох діючих речовин він забезпечує високоефективний і тривалий контроль широкого спектру хвороб як обробленої рослини, так і нового приросту. При цьому він покращує використання вологи, фотоасиміляцію, збалансовує азотний обмін та пригнічує утворення етилену. А ще — подовжує фотосинтетичну активність, що покращує засвоєння культурою добрив і позитивно позначається на продуктивності та якості вирощеного врожаю.

Окрім фунгіциду Капітал, також рекомендовано застосовувати трикомпонентний продукт Акула (прохлораз, 300 г/л + тебуконазол, 140 г/л + ципроконазол, 50 г/л). Діючі речовини, що входять до складу фунгіциду Акула, мають різний механізм дії, що забезпечує високу ефективність препарату проти патогенів. Препарат має профілактичну, лікувальну та викорінюючу дію, відрізняється високою ефективністю проти збудників небезпечних грибкових хвороб, а також здатен контролювати раси збудників хвороб листя та колосу, що проявляють резистентність до бензимідазолів.

Щоб захист рослин був повноцінним, і культури змогли сповна реалізувати свій генетичний потенціал, до фунгіцидів необхідно обов’язково додати двокомпонентний інсектицид Венон (клотіанідин, 200 г/л + альфа-циперметрин, 100 г/л). Він забезпечує високу ефективність проти широкого спектру шкідників (сисних і листогризучих). За рахунок поєднання діючих речовин із різними механізмами дії він забезпечує швидкий «нокаут-ефект» при знищенні широкого спектру шкідників і одночасно — тривалий період захисної дії та попереджує появу резистентності. А завдяки системній дії препарат надійно захищає навіть необроблені частини рослин.