Аграріям не варто зменшувати затрати, які безпосередньо впливають на врожай

29 лютого 2024, 13:20 946

2022 року в ПП «Західний Буг» збитковими були кукурудза і частково пшениця, а забезпечили прибуток цукрові буряки (+$842/га) та соя (+$126/га). Минулого року господарству вдалося вийти на хороші фінансові показники завдяки врожаю цукрового буряку.

Про це розповів головний агроном господарства Володимир Петрунів на форумі «День агронома».

propData.content.image
Володимир Петрунів, головний агроном ПП «Західний Буг»

2023 року структура затрат у нашому підприємстві за культурами склалася так: найбільше коштів пішло на прямі затрати (добрива, ЗЗР, пальне) для вирощування культур (кукурудза — $799/га, озима пшениця — $712/га, озимий ріпак — $890/га, соя — $574/га, цукрові буряки — $1601/га). Збитковими виявилися кукурудза (-$528/га), озима пшениця (-$398/га) та ріпак озимий (-$328/га). Проте прибутки принесли соя ($280/га) та буряки цукрові ($843/га).

Володимир Петрунів пояснив, що загалом у господарстві невеликі затрати завдяки правильній організації роботи. Аграрій радить у виробництві спрямовувати увагу на те, на що можна вплинути (наприклад, покращити роботу елеваторів, керувати прямими затратами тощо). Акцентує на тому, що не варто зменшувати затрати, які безпосередньо впливають на врожай, а потрібно знизити основні негативні чинники.

За словами агронома, потірбно підвищувати родючість ґрунтів до тих пір, поки не отримаєш бажаної врожайності. 

«Можна зменшити і витрати на ЗЗР, але тоді готуйтеся до «провалу» у виробництві, адже якщо не внести ЗЗР, то можна втратити врожайність культур. Щодо прямих затрат на вирощування, то знизити систему захисту на 20% можна, але це несуттєвий показник у фінансовому сенсі порівняно з втратами врожаю, яких можна зазнати», — зазначає Володимир Петрунів.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua