Затримка суден у зерновому коридорі коштувала Kernel $57 млн

10 липня 2023, 10:32 1155

Затримки росіянами перевірок суден у межах «зернової угоди» обійшлися агрохолдингу Kernel («Кернел») у $57 млн.

Про це повідомив генеральний директор Kernel Євген Осипов виданню Bloomberg.

За його словами, затрика із інспекцією суден коштує компанії приблизно $5 млн щомісяця, а загалом ця сума становить $57 млн. 

«Хто страждає найбільше? Українські фермери, які працюють у надзвичайно складних умовах. Їхня маржа і прибутковість продовжують знижуватися», — зазначив Осипов.

Kernel з моменту підписання експортної угоди відвантажив майже 3,3 млн т зерна з чорноморських портів, що становить близько 10% від загального обсягу експорту країни в межах зернової ініціативи.

«З вересня по березень компанія відвантажила 80% своєї соняшникової олії з чорноморських портів у Одеській області, але з квітня ця частка знизилася до 44%, що призвело до зростання витрат», — пише видання.


Для довідки: Kernel до війни був найбільшим у світі виробником та експортером соняшникової олії, провідним виробником та постачальником сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки. Вертикально інтегрована структура компанії будується на тісно пов'язаних між собою бізнес-сегментах: виробництво, експорт та внутрішні продажі соняшникової олії; високотехнологічне рослинництво; експорт зернових культур; надання послуг зі зберігання та перевалки зерна на елеваторах та портових терміналах.