ПАЕК відвела під льон і коріандр по 3 тис. га

29 березня 2023, 15:26 1268

У ТОВ «СП «ПАЕК», окрім традиційних для компанії культур, цього року зробили наголос і на нішеві — льон, коріандр, просо.

Про це розповів головний агроном ПАЕК Олег Сивак, повідомляє компанія на сторінці у Facebook.

Він зазначив, що цьогоріч під посів льону відведено до 3 тис. га землі.

«Посівну ярих зернових ми почали дві декади тому. Було посіяно 150 га ярого ячменю, а також коріандр — до 3 тис. га. Закінчили з посівом цих культур і перейшли до льону. У планах засіяти до 3 тис. га. Це нішева для нашого господарства культура. Ми її вивчали декілька років, моніторили ринок, оцінювали попит. У наших широтах опадів стає все менше, і температура повітря підвищується з кожним роком. Беручи до уваги той факт, що фаза наливання зерна у соняшнику відбувається в серпні — одному із найпосушливіших місяців, це призводить до ризиків втрати врожаю. Льон же — культура, яку ми рано висіваємо і раніше збираємо. Він у нас іде в сівозміні соняшнику. І оскільки раніше збирається врожай з поля — у нас є більше часу для того, щоб підготувати ґрунт під посів озимих культур.

У льону є ще одна перевага — він невибагливий до природних умов. Для нашого південного регіону це дуже важливо. Ще великий плюс у його посухостійкості», — розповідає головний агроном. 

Олег Сивак також відзначив, що у зв’язку з тим, що землі компанії були донедавна в окупації, довелось змінити структуру вибору культур для посіву на деокупованих територіях.  

«Змінилася структура вибору культур для посіву. Цього року перейшли на ярі, оскільки озимі культури ми не посіяли через окупацію. Сіємо круп’яні, олійні та ефіроолійні культури: просо, льон, коріандр. Звичайно, будемо дивитися можливості й по соняшнику. Все, що стосується неокупованої землі, так і залишилося: соняшник, ріпак, пшениця, ячмінь», — зазначив головний агроном компанії. 

Незважаючи на дорожнечу добрив, компанія віднаходить кошти для їх закупівлі, адже розраховувати на врожайність без підживлення землі марно.

«Комплексні азотні добрива вносимо, оскільки земля була майже рік без господаря, вся заросла бур’янами. Під час весняного обробітку добрива вносили при посіві. Далі будемо дивитись, які системні заходи потрібно буде вживати для підвищення врожайності», — підсумував Олег Сивак.