НІБУЛОН мінімізує кількість культур для вирощування

10 лютого 2024, 16:00 3669

ТОВ «СП «НІБУЛОН» змінює технологію виробництва та структуру посівних площ.

Відтепер у межах одного кластера вирощують одну-дві культури (іноді використовують третю як страхову), а не чотири-п’ять на кожній маленькій філії, як раніше. Про це в інерв’ю журналуThe Ukrainian Farmer розповів директор з агровиробництва «НІБУЛОН» Олег Веселов, пише AgroTimes.

«До того ж, бувало, вирощували нетрадиційні для певної зони культури, наприклад, у Миколаївській області — кукурудзу. Тепер у кожній ґрунтово-кліматичній зоні намагаємося висівати культури, які тут максимально розкривають свій потенціал: на півдні — пшеницю та ріпак, у центрі й на заході — кукурудзу, соняшник, сою», — розповів Олег Веселов.

Також агрохолдинг відходить від колгоспної моделі, коли ставку робили на велику кількість персоналу та малопродуктивні техніки, а всі рішення ухвалювали централізовано. Наприклад, раніше філії були несамостійні в ухваленні конкретних виробничих (тактичних) рішень, що гальмувало роботу, адже потрібно було пройти багато погоджень.

Тепер, за словами Олега Веселова, тактичні рішення ухвалюють керівники кластерів — звісно, стратегічні плани узгоджують на рівні керівництва холдингу.


Для довідки: до війни компанія «НІБУЛОН» обробляла 82 тис. га землі, володіла і управляла мережею внутрішніх елеваторів і річкових терміналів і сучасним морським терміналом, розташованим у Миколаєві. «НІБУЛОН» експортувала переважно кукурудзу, пшеницю і ячмінь у більш ніж 20 країн світу. Крім того, компанія мала широку лінійку флоту (річковий, морський і змішаний).