Дощі перервали посівну у найбільшого виробника зерна в ЄС

17 грудня 2023, 08:43 7143

Різке скорочення посівів озимих зернових очікується у Франції після того, як зливи перервали польові роботи у найбільшого виробника зерна в Європейському Союзі.

Проте площі, засіяні озимим ріпаком, основною культурою олійних культур у Франції, залишалися стабільними, оскільки посів проводився до вологої погоди, повідомляє «УкрАгроКонсалт» із посиланням на профільне французьке міністерство. 

Зазанчається, що зливи восени у Франції стали проблемою для ринку зерна, оскільки вони загрожують перешкодити фермерам завершити плани посадки і знизити потенціал врожайності посівних культур.

У своїх оцінках посівів урожаю-2024 міністерство прогнозує, що посівна площа м’якої пшениці становитиме 4,49 млн га, що на 5,1% менше від площі, зібраної цього року, і є чотирирічним мінімумом посівів.

Площа озимого ячменю очікується на рівні 1,31 млн га, що на 4,0% нижче, хоча це буде на 3,1% вище за середній показник за останні п’ять років.

Для твердої пшениці сорту, що використовується в макаронних виробах, посівна площа озимої пшениці прогнозується на рівні 205 тис. га, що на 10,5% менше врожаю цього року та на 15,7% нижче за середній показник за п’ять років.

Пшениця у Франції майже винятково є озимою культурою, тоді як виробництво ячменю включає велику кількість ярих культур.

За оцінками, площа озимого ріпаку в 2024 році зросте на 0,5% порівняно з цьогорічними посівами і складе 1,35 млн га. 

Водночас оцінка виробництва зернової кукурудзи склала 12,78 млн т проти 12,49 млн т, прогнозованих минулого місяця. Ця оцінка тепер на 16,1% перевищує торішній урожай кукурудзи, який постраждав від посухи, але все ще нижчий від середнього показника за п’ять років.

За цукровими буряками прогнозований обсяг виробництва у 2023 році було переглянуто до 31,53 млн т із 31,28 млн т, що трохи перевищує торішній рівень.