GNT Group відкидає звинувачення іноземного кредитора: зерна вдосталь для розрахунків за кредитом

02 лютого 2023, 17:51 1708

Звинувачення GNT Group у незаконному продажі зерна та перешкоджанні інспекторам оглянути зерновий термінал з боку кредиторів — Argentem Creek Partners (ACP) і Innovatus Capital Partners (Innovatus) — є безпідставними та неаргументованими.

Про це в інтерв’ю «Бізнес.Цензор» розповіли власники GNT Group — Володимир Науменко та Сергій Гроза.

«Звертаю увагу, що Паттон (регіональний керівник Argentem Creek Partners Джон Паттон.  Ред.) у своїх заявах апелює до якогось зерна на терміналі, яке нібито зникло, і до якого Argentem Creek Partners не має жодного стосунку», — зазначив Володимир Науменко.

За його словами, ці звинувачення компанії у незаконному продажі зерна безпідставні, його вдосталь, щоб розрахуватися за кредитом.

Власники бізнесу розповіли, що ще 25 лютого 2022 року компанія «Олімпекс Купе Інтернейшнл», яка керує зерновим терміналом GNT Group, офіційним листом поінформувала Innovatus, у якої брала кредит під заставу подвійного покриття зерном, про неможливість забезпечення зберігання зерна та контролю його якості. Причини очевидні: відсутність необхідних потужностей для тривалого зберігання зернових та неможливість ротації вантажу через ракетні атаки.

«Доступ до терміналу ми отримали лише на початку травня 2022 року. Приблизно тоді міжнародна компанія Bureau Veritas провела інспекцію зерна та задокументувала його псування. Зберігати на терміналі таку продукцію було небезпечно. Із початком роботи зернового коридору її замінили на нові партії зернових. І з того часу їх обсяг достатній для розрахунку за борговими зобов'язаннями», — наголосив Володимир Науменко.

Все інше, за словами підприємця, є нічим не підкріпленою інформацією про те, що нібито інспектори кредитора не мають доступу до сховищ. 

«З доступом були проблеми лише через причини воєнного часу. Цікаво, що після того, як обмеження на доступ до сховищ було знято, запитів на відвідування інспекторами Innovatus ми не отримували. Хоча заявляли про свою відкритість до будь-яких перевірок. Ми запрошуємо кредиторів і всі зацікавлені сторони будь-коли особисто переконатися в наявності зернових на складах терміналу», — підкреслив власник GNT Group.

У свою чергу Сергій Гроза розповів, що переговори про повернення боргу Innovatus йшли з жовтня 2022 року. Компанія висловлювала бажання якнайшвидше завершити свої операції в Україні та прийняти оплату боргу. 

«Ми були готові з ним розрахуватись. Однак ці перемовини зайшли в безвихідь через позицію ACP. Фонд у грудні 2022 року блокував таку угоду, вимагаючи погашення боргів на Pari Passu», — повідомив він.

За словами Сергія Грози, після 20 грудня Innovatus синхронно з ACP розпочала юридичні процедури проти GNT Group, одночасно поширюючи непідтверджені звинувачення у крадіжці зерна. 

Для недопущення блокування роботи зернового терміналу GNT Group оскаржує в судах наявні на сьогодні незаконні рішення реєстраторів та судів, які ініційовані ACP. 


Для довідки: GNT Group взяла кредит у Argentem Creek Partners на суму $75 млн у 2019 році під заставу корпоративних прав компанії, вартість яких у рази перевищувала цей кредит. А у Innovatus Capital Partners — у 2021 році на $20 млн під заставу подвійного покриття зерном та корпоративними правами. Через війну з росією їх погашення було ускладнено. Але з початком роботи зернового коридору з’явились можливості розрахунків за кредитами. Проте компанії не погодилися на реструктуризацію боргів та почали юридичні та інформаційні атаки на GNT Group.