Проблеми з ПДВ штовхають чесний бізнес до «чорного» продажу зерна

02 лютого 2023, 08:00 2411

Недобросовісні експортери, схильні до тіньових схем, будуть завжди. Але останнім часом дедалі більше доброчесних бізнесів почали продавати зерно «по-чорному» через проблеми з відшкодуванням ПДВ.

Таку думку висловив старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай в коментарі виданню «Тексти».

«Чорне» зерно — це зерно, яке трейдери купили у фермерів за готівку й експортували його за кордон. У цьому є дві проблеми: якщо зерно куплено за готівку, отже, у процесі його виробництва податки також не сплачено. Друга проблема — таке зерно часто продають через фіктивні одноденні фірми-прокладки. Ці фірми згодом не повертають в Україну валютний виторг від продажу зерна», — пояснив експерт.

Це все регулює законодавство про валютний контроль — у компаній є зобов’язання повернути валютний виторг в Україну, інакше буде застосовано санкції, додав Гайдай. Але компаніям, які з’явилися місяць тому заради цієї «чорної» схеми, такі санкції «до лампочки».

«Трейдери, що реалізують «чорне зерно», отримують майже ту саму ціну на міжнародному ринку, що й інші компанії. Але оскільки вони купують зерно в українських виробників за готівку і не сплачують за це податки, то заробляють більше», — додав він.

Експерт підкреслив, що у 2022 році, крім затримок з виплатою відшкодування ПДВ, виникли також перегини в адмініструванні.

«Податкова стала частіше вважати ризиковими й не реєструвати накладні доброчесних компаній, які працювали чесно та сплачували податки. І це підштовхнуло більше виробників перевести свій бізнес «у тінь», — пояснив експерт.