Експортна виручка Прометея склала понад $280 млн

01 квітня 2023, 13:20 2080

Завдання бізнесу — шукати у проблемах нові перспективи, і ГК «Прометей» вдалося їх знайти. Компанія не зупиняла роботу ні на день, і для цього постійно доводиться ухвалювати безліч нестандартних рішень.

Про це розповів власник та керівник Групи компаній «Прометей» Рафаель Гороян на Саміті експортерів, який нещодавно провів Forbes у Києві.

«Можливості здебільшого з'явилися через те, що пішли з країни транснаціональні компанії, які не готові ризикувати. Оскільки нам бігти не було куди, ми прийняли рішення, що будемо працювати. Так, ризики є — і в оперативному управлінні я приймав рішення щодо кожної дрібниці. Тож ми зберегли компанію і розвивалися. Я вважаю, що зараз час можливостей. Тому що в агросекторі звільнилися великі напрями», — стверджує Рафаель Гороян.

За його словами, до відкриття зернового коридору компанія розвинула логістику через дунайські порти — невеликими теплоходами Handy та баржами продукцію доправляли до румунських портів. Крім того, вдалось налагодити наземні постачання залізничним та автомобільним транспортом до Румунії, Болгарії, Словенії, Молдови, Угорщини, Польщі. Завдяки цьому щомісяця за кордон, переважно до Європи, відправлялось близько 50 тис. т зерна. Відкриття зернового коридору дозволило збільшити експортні постачання компанії до 80-100 тис. т на місяць. Сьогодні основними ринками збуту є Туреччина, Єгипет, Греція, Болгарія та Румунія. Експортна ж виручка ГК «Прометей» за результатом 2022 року склала понад $280 млн.

Рафаель Гороян зазначив, що значне зростання логістичних витрат вдалось компенсувати через зниження закупівельних цін всередині країни. А використання власного автопарку дозволило «Прометею» заробити на логістичних послугах більше, ніж у попередні сезони.