Агрофірма Вікторія збільшила площі під озимою пшеницею

19 січня 2021, 13:35 1890

Під урожай 2020/21 Агрофірма «Вікторія» (LNZ Group) збільшила площі під озимою пшеницею на 1 тис. га. Загальна площа під цією культурою складає 6,2 тис. га.

Про це AgroPortal.ua повідомив заступник директора з виробництва АФ «Вікторія» Микола Балим.

«Ми також плануємо цього року зменшити площі під соняшником на 1 тис. га і розширити під кукурудзою та соєю», — зазначає Микола Балим.

За його словами, в 2020 році за всіма основними культурами господарство отримало врожайність у межах плану, але потенціал культур був значно вищий, та його реалізації завадила посуха.

«Урожайність озимої пшениці склала 50 ц/га, соняшнику — 32 ц/га, кукурудзи на зерно — 91 ц/га, сої — 20 ц/га. Якби не посуха, то, наприклад, по кукурудзі могли отримати на 15% вищу врожайність. Критична нестача вологи якраз припала на період наливу качану, тому, звісно, деякі гібриди, особливо пізньостиглі, не реалізували на повну свій потенціал», — пояснює Микола Балим.

Він додав, що був проведений аналіз погодних умов 2020 року та їхнього впливу на врожайність культур, і зроблені певні висновки.

«Особисто я прихильник раннього посіву: як тільки ґрунт і температура дозволяють виходити в поле — потрібно сіяти. За раннього посіву рослина ще встигає дати нормальний ріст і до спекотних днів липня встигає закласти врожай», — розповідає Микола Балим.

За його словами, якщо раніше кукурудзу сіяли зазвичай у третій декаді квітня, то у 2020 році підприємство почало посів цієї культури 8 квітня. Зважаючи на зміну клімату, в АФ «Вікторія» й надалі планують дотримуватися технології раннього посіву.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua