Єврокомісія послабила вимоги щодо тримання частини орних земель під паром

21 лютого 2024, 19:00 1080

Європейська комісія прийняла постанову, яка частково звільняє європейських фермерів від правила обумовленості земель, що знаходяться під паром.

Як говориться у повідомленні Єврокомісії, постанова набрала чинності 14 лютого і діє з 1 січня протягом одного року, до 31 грудня 2024 року.

«Замість того, щоб залишати землю під паром або зберігати непродуктивні елементи на 4% своїх орних земель, фермери ЄС вирощуватимуть азотфіксуючі культури (такі як сочевиця, горох або фавас) та/або проміжні культури без засобів захисту рослин на 4% своїх орних земель. Ті фермери, які вирішать, можуть, однак, продовжувати виконувати вимогу, маючи землю під паром або непродуктивну землю», — говориться у повідомленні. 

Прийнятий документ також дозволяє державам-членам модифікувати свої екосхеми, які підтримують невиробничі території, щоб урахувати альтернативну базову лінію відповідно до умов GAEC 8. 

Держави-члени, які бажають застосувати відступ на національному рівні, повинні повідомити ЄК протягом 15 днів після набрання чинності регламентом, щоб фермери могли бути проінформовані якомога швидше.

Зазначається, що таке рішення ухвалено з метою забезпечити правильний баланс між наданням належної допомоги та гнучкості фермерам, які стикаються з численними проблемами, з одного боку та захистом біорізноманіття та якості ґрунту — з іншого.