Європейським фермерам недостатньо обмежень на птицю, яйця і цукор з України

16 лютого 2024, 08:50 1552

Запропоноване Єврокомісією продовження торговельної лібералізації для України несе загрозу економічній стійкості таких секторів ЄС як виробництво м'яса птиці, яєць, цукру, зерна та меду.

Про це йдеться у заяві шести аграрних асоціацій Європейського Союзу, опублікованій на сайті COPA-COGECA.

В об’єднаннях зазначили, що рішення Єврокомісі про лібералізацію торгівлі з Україною після початку війни призвело до значного зростання імпорту української сільськогосподарської продукції. Крім того, «шляхи солідарності» лише до певної міри досягли своїх цілей, адже частина продукції залишається на ринку Європи. 

«Фермери в Румунії, Болгарії, Польщі, Угорщині та Словаччині наразі продають свою продукцію за цінами, приблизно на 40% нижчими за стандартні ринкові — за умови, що вони взагалі здатні її продати. Те, що спочатку вважалося терпимою короткостроковою ситуацією, зараз переросло у вкрай суперечливе питання, а тисячі фермерських господарств опинилися перед загрозою краху. 

До того ж ця проблема почала впливати на інші країни-члени ЄС, такі як Франція, Бельгія, Нідерланди, Німеччина та Австрія, де виробники зерна, м'яса птиці та цукру зазнають значного тиску», — говориться у повідомленні. 

Експорт продукції, яка не відповідає екологічним та соціальним стандартам ЄС, призводить до зниження цін на сільськогосподарську продукцію, навіть незважаючи на те, що виробничі витрати продовжують зростати, говориться у заяві.

«Наразі Єврокомісія пропонує відновити лібералізацію торгівлі, пропонуючи фермерам ЄС єдине рішення — обмежити імпорт української птиці, яєць та цукру до середніх обсягів 2022/2023 років. Однак саме ці обсяги призвели до нинішнього скрутного становища виробників ЄС. Для зернових та меду не планується жодних обмежень, незважаючи на значні виробничі потужності України, що залишає ці сектори під потенційними рішеннями Єврокомісії у разі «крайньої необхідності». 

Такий підхід не вирішить проблеми фермерів, які зараз протестують. Замість цього він, ймовірно, призведе до подальших демонстрацій, односторонніх заборон і, зрештою, до зменшення підтримки України. Без більш стратегічної перспективи Європа стикається з подвійною проблемою: з одного боку, перебої на внутрішньому ринку посиляться, а з іншого — традиційні ринки збуту України будуть заміщені російськими зерновими та продуктами», — говориться у повідомленні. 

«Європейська фермерська спільнота не може задовольнитися лише заявами. Ми очікуємо чітких заходів для всіх секторів, яких це стосується», — підсумували аграрні об’єднання. 

Звернення підписали: AVEC — Асоціація переробників птиці та торгівлі м'ясом птиці в країнах ЄС; CEFS — Європейська асоціація виробників цукру; CEPM — Європейська конфедерація виробників кукурудзи; CIBE — Міжнародна конфедерація європейських буряківників; COPA-COGECA; EUWEP — Європейський союз оптової торгівлі яйцями, яєчними продуктами, птицею та дичиною.