Єгипет починає заощаджувати: заборонено експорт борошна, макаронів та бобових

13 березня 2022, 10:06 1685

Уряд Єгипту запровадив заборону на експорт основних продуктів харчування, включаючи пшеницю, борошно, макаронні вироби, квасолю та сочевицю.

Таке рішення ухвалено на тлі бажання зберегти запаси продовольства в умовах російсько-української війни, пише ZAWYA.

Згідно з заявою уряду, заборона набирає чинності з 11 березня і, як очікується, триватиме три місяці.

Як зазначається, 60% імпорту пшениці Єгипту забезпечують Україна та Росія. Ці поставки здебільшого використовуються для забезпечення субсидованим хлібом понад 70 млн єгиптян.

Із самого початку війни єгипетський уряд запевняв громадськість, що запасів пшениці в країні вистачить на чотири місяці. Проте побоювання з приводу стрімкого зростання цін на пшеницю в усьому світі продовжують наростати, оскільки конфлікт продовжується. Минулого тижня пшениця, що торгується в Чикаго, підскочила більш ніж на 50%, досягнувши $13,40 за бушель. Тим часом європейська пшениця в Парижі побила черговий рекорд — €406 за тонну.

Раніше Генеральному управлінню Єгипту з постачання товарів (GASC), державному закупнику зерна, довелося скасувати два тендери на пшеницю через коливання цін. Тим часом країна намагається переорієнтуватися на пшеницю з Румунії. Задля диверсифікації імпорту Міністерство торгівлі також послабило обмеження щодо якості імпортної пшениці.

Ціни на несубсидований хліб у Єгипті вже зросли, чинячи додатковий тиск на споживачів, які вже борються зі зростаючими темпами інфляції.