Вперше за чверть століття ріпакова олія у ЄС дешевша за пальмову

22 березня 2023, 09:50 1601

Світові ціни на ріпакову олію в Євросоюзі вперше за чверть століття опустились нижче котирувань пальмової олії, вартість якої зазвичай є найнижчою серед чотирьох основних олій.

За даними фахівців Mintec Analytics, котирування ріпакової олії до 16 березня просіли до 929,5 €/т на базисі FOB Роттердам, що є мінімальним значенням із січня 2021 року, тоді як ціни на пальмову олію становили 951 €/т CIF Роттердам, пише OleoScope.

«Причиною корекції стала перенасиченість ринку ЄС, оскільки місцеві переробники купували значні партії ріпаку в Україні, з яких 50% надходило на переробку до країн блоку. Закупівлі сировини відбувалися за відносно низькою ціною, що забезпечило збільшення маржі та обсягу продажів готової продукції. Незважаючи на імпорт до ЄС значних партій олійної, попит на ріпакову олію залишається низьким як з боку біодизельної галузі, так і харчової промисловості», — пояснюють експерти.

З огляду на це, аналітики зазначають, що учасники ринку не очікують підвищення попиту на ріпакову олію найближчим часом, тому ціни на неї залишатимуться нижчими, ніж на пальмову.

«Попиту на ріпакову олію немає, а прогнози виробництва ріпаку в ЄС хороші. З боку біодизельної галузі попиту на олію немає, оскільки ціни на ріпаковий метиловий ефір продовжують падати, а запаси є досить великими», — додали в Mintec.