Євросоюз переходить на імпортні томати

11 листопада 2022, 19:01 3892

Згідно з даними Європейської комісії, очікується, що загальне виробництво томатів у ЄС у 2022 р. впаде на 3% порівняно з аналогічним періодом минулого року — до 6,2 млн метричних тонн. Причини: брак води для зрошення та збільшення заміни альтернативними, більш конкурентоспроможними культурами з меншим фінансовим ризиком.

«Збільшення інвестицій, поряд із постійним ризиком зараження хворобами, змусили багатьох виробників скоротити посівні площі. За даними ринкових джерел в Іспанії, сортами помідорів із найбільшим скороченням площ обробітку цього сезону будуть круглі помідори та помідори виноградної лози», — йдеться у повідомленні Mintec.

Крім того, країни ЄС більше покладаються на імпортні томатні продукти. У 2021 р. імпорт свіжих помідорів у ЄС зріс на 14% порівняно з 2020-м, і очікується, що у 2022 р. цей показник зросте ще більше.

Також додається, що Марокко є провідним постачальником до ЄС, на частку якого припадає 70% загального імпорту ЄС, за нею йде Туреччина. Очікується, що ЄС імпортуватиме більше помідорів із Марокко відповідно до прогнозованого падіння їхнього виробництва у Європі через тиск зростання витрат на сировину у 2022 р.