Світових запасів пшениці залишилось на 10 тижнів

26 травня 2022, 09:55 920

Запаси пшениці у світі впали до рекордно низької позначки. Їх залишилось на 10 тижнів через війну в Україні та розрив ланцюжків поставок.

Про це заявила експерт з питань продовольчої безпеки, генеральний директор сільськогосподарської аналітичної компанії Gro Intelligence Сара Менкер під час засідання Ради Безпеки ООН, пише The Telegraph.

Як зазначається, війна порушила сільськогосподарське виробництво в регіоні та призвела до рекордно високого зростання світових цін на продовольство, що викликало побоювання заворушень у країнах, що розвиваються. Кризу пшениці посилила Індія, другий за величиною виробник у світі, заборонивши експорт зернових, а також підвищення витрат для фермерів на добрива, корми та паливо.

«Сьогоднішні умови гірші, ніж у 2007 і 2008 роках. Важливо відзначити, що наразі спостерігається найнижчий рівень запасів зерна, який коли-небудь бачив світ», — зазначила Менкер.

Вона попередила, що глобальні постачання продовольства страждають від низки «надзвичайних» проблем, включаючи дефіцит добрив, кліматичні зміни та рекордно низькі запаси олії та зерна.

«Без значних негайних і агресивних скоординованих глобальних дій ми ризикуємо завдати надзвичайної кількості людських страждань та економічного збитку», — закликала Сара Менкер під час засідання Ради Безпеки ООН.