Світові запаси зерна скоротяться до 10-річного мінімуму

27 вересня 2022, 09:57 2320

Світові запаси зерна за підсумками 2022/23 МР вийдуть на найнижчий за десятиліття рівень через посуху та війну в Україні.

Про це пише Reuters з посиланням на дані Міжнародної ради по зерну.

За даними експертів, до кінця поточного сезону світових запасів кукурудзи вистачить лише на 80 днів споживання, що на 28% менше, ніж 5 років тому, і є найнижчим рівнем з 2010-2011 рр.

Зазначається, що несприятлива погода в ключових сільськогосподарських регіонах від США до Франції та Китаю призводить до скорочення врожаю зерна та його запасів, що підвищує ризик голоду в деяких з найбідніших країн світу.

Імпортери, виробники продуктів харчування та тваринники сподівалися, що доступність врожаю покращиться після того, як цього літа Україна відновила постачання з чорноморських портів, а американські фермери засіяли великі площі. Але очікується, що США, провідний у світі виробник кукурудзи, зберуть найменший її урожай за останні 3 роки. Посуха також завдала шкоди європейським врожаям і загрожує майбутньому посівному сезону в Південній Америці.

Очікується, що виробництво в ЄС досягне 15-річного мінімуму. Падіння змусить європейські країни збільшити імпорт з України в 2022-2023 рр. приблизно на 30% порівняно з попереднім роком — до 10,4 млн т, повідомила консалтингова компанія Strategie Grains.