Названо три сільськогосподарські практики, які сприяють досягненню кліматичних цілей ЄС

04 лютого 2025, 16:46 240

Перехід до органічних сільськогосподарських практик, запровадження сівозміни або диверсифікації культур, а також використання покривних культур у сільському господарстві найбільше сприяють досягненню кліматичних цілей ЄС.

Про це свідчать результати оцінювання потенціалу стратегічних планів Спільної аграрної політки щодо пом’якшення зміни клімату на період 2023-2027 років.

За повідомленням OrganicInfo.ua, оцінка була проведена на замовлення Генерального директорату Європейської комісії з питань сільського господарства та розвитку територій (DG AGRI) у 2024 році у 18 країнах ЄС. Ці країни сукупно обробляють 92% сільськогосподарських площ і утворюють близько 95% викидів парникових газів ЄС від сільського господарства.

Відзначається, що ці три сільськогосподарські практики — органічне виробництво, запровадження сівозміни, використання покривних культур  разом можуть сприяти поглинанню вуглецю (22 млн т СО2-еквіваленту на рік) та скороченню викидів із ґрунту (9 млн т СО2-еквіваленту на рік). Загалом потенціал пом’якшення наслідків кліматичної кризи складає 78%.

Причому більше половини оціненого потенціалу (54%) припадає на органічне сільське господарство, 22% — на стале управління лісами та 18% — на захист пасовищ.

Для пом’якшення наслідків кліматичних змін застосовують різні засоби.

  • На екосхеми припадає 38% оціненого потенціалу пом’якшення.
  • На ENVCLIM (екологічні, кліматичні та інші управлінські зобов’язання) — 30%,
  • На дотримання вимог GAEC (належні аграрні та екологічні практики) — 27% (зокрема, GAEC 6 — стандарт щодо використання покривних посівів і GAEC 7 — стандарт щодо сівозміни).
Ерік Галл, заступник директора IFOAM Organics Europe

Це дослідження показує, що, крім захисту здоров’я фермерів, водних ресурсів і біорізноманіття завдяки скороченню використання синтетичних пестицидів, розвиток органічного землеробства також має важливе значення для зменшення викидів від сільського господарства та збільшення поглинання вуглецю в ґрунті. Зважаючи на численні переваги органічного сільського господарства, йому слід надати більш помітну роль у наступній САП та в баченні майбутнього розвитку сільського господарства та продовольства.