Виробництво молока в листопаді 2021 р. порівняно з попереднім роком зменшилося на 0,4% у Сполучених Штатах, на 1,5% — у Новій Зеландії, на 0,8% — в Австралії.
Виробництво також залишається низьким у найбільших молочних країнах Європи. Виробництво в Німеччині впало на 2,9% порівняно з минулим роком, у Франції — на 2,6%, у Великобританії — на 2% і в Нідерландах — на 4%, говориться у повідомленні «Інфагро».
Як зазначається, Аргентина є єдиним великим експортером молочної продукції, де виробництво молока зросло. Збільшення у листопаді склало 4,5% порівняно з попереднім роком. Проте експерти попереджають, що рекорд Південної Америки, який протидіє глобальній тенденції скорочення виробництва, може опинитися під загрозою через зростання витрат та несприятливу погоду в Аргентині та Уругваї.
«Найбільші експортери молочної продукції скорочують поставки з вересня, це надзвичайно рідкісний глобальний дефіцит», — зазначають в Інфагро.
Різке підвищення ціни, сигналом про яке були останні торги GDT у січні, безсумнівно, призведе до відновлення виробництва молока, оскільки виробники молока в усьому світі реагують на вищі ціни, прогнозують аналітики. Але найближчим часом ринок не очікує надлишок молока. Видання USDA Dairy Market News повідомляє, що в Західній Європі «очікується, що виробництво молока у 2022 році буде нижчим, ніж бажано», що, ймовірно, дозволить контролювати виробництво масла та сухого молока.
«Виробники молока в традиційно молочних європейських країнах за віком вибувають з бізнесу, а оскільки уряд посилає чіткі сигнали про те, що він готовий задушити комерцію, щоб виконати свої екологічні зобов’язання, стає все менше молодих фермерів, які можуть їх замінити. Поголів’я корів в ЄС зменшується», — цитують експерти огляд компанії Т.C. Jacoby & Со.
Тим часом нестача робочої сили, дорогі сировинні ресурси та волога погода негативно вплинули на надої в Австралії та Новій Зеландії, і пройде кілька місяців, перш ніж настане новий сезон отелень і виробники зможуть збільшити свої стада, щоб скористатися рекордно високими цінами на молоко. І навіть у випадку високих цін посилення екологічних обмежень може обмежити зростання виробництва молока в Новій Зеландії, вважають спеціалісти.