На світовому ринку олійного льону склалась унікальна ситуація

10 грудня 2023, 08:00 3514

Потреба у сировині олійного льону для переробки набагато перевищує рівень пропозиції поточного сезону. Це унікальна ситуація для світового ринку.

Про це на міжнародній конференції розповів засновник ТОВ «Северное зерно» Євгеній Карабанов, пише ІА «АПК-Інформ».

«Якщо в попередні роки ми бачили суттєвий профіцит пропозиції над переробкою, то сьогодні цифри не просто зрівнялися, а пропозиція десь на 100 тис. т нижче, ніж рівень потреби на переробку. Виручать лише залишки, які, до речі, дуже невеликі», — розповів експерт. 

За його оцінками, у Казахстані залишки льону олійного становлять лише близько 30 тис. т, в рф — близько 50 тис. т й у Канаді — до 180 тис. т.

«Ситуація на ринку є досить жорсткою. Поки що незрозуміло, чому всі такі спокійні та розслаблені — у травні ми побачимо, як усі забігають, коли льону вже не буде», — наголосив експерт.

На даний момент це вже відбивається на ринку — на всіх базисах ціни зростають.

Основний споживач олійного льону — Китай. Якщо за весь минулий сезон він імпортував 1,023 млн т цієї культури, то вже за 4 місяці поточного сезону (липень-вересень) — близько 320 тис. т, уточнив Євгеній Карабанов із посиланням на дані ITC. Більшу частину льону Китай закупив у рф — 201 тис. т, у Казахстані — 94,5 тис. т, 25 тис. т — у Канаді.

Водночас експерт зазначив, що ринок перебудувався і частково став замінювати лляну олію в індустріальній галузі (насамперед під час виробництва оліфи) іншими видами олій — ріпаковою та соєвою, додаючи адитиви.