Молдова втратила 90% урожаю кукурудзи

19 листопада 2022, 13:25 24242

Урожай кукурудзи в Республіці Молдова було майже повністю знищено, але це не загрожує продовольчій безпеці.

Про це розповів виконавчий директор асоціації «Агрозернові» Ігор Григор'єв, пише видання IPN.

Він зазначає, що посуха, війна в Україні, що спричинила галопуюче зростання цін на добрива, а також порушення логістичних ланцюжків поставили під загрозу більшу частину сільськогосподарського виробництва.

«Якщо розглядати пшеницю, ячмінь, то в умовах посухи і зростання цін на добрива врожайність скоротилася на 30%, а місцями навіть на 50%. Урожай соняшнику знизився на 30-40%.

Найбільш постраждалою зерновою культурою є кукурудза. Вона була уражена на 80-90%. Є фермери, які кажуть, що 100% кукурудзяних полів не дали врожаю», — зазначив Ігор Григор'єв.

І уточнив, що в середньому в розділі зернових по республіці спостерігається зниження на 50% порівняно з минулим роком.

Оскільки тваринницький сектор Молдови не сильно розвинений, то навіть невеликого врожаю зерна достатньо для забезпечення внутрішніх потреб країни, — додав Ігор Григор'єв.

«Минулого року в нас був урожай кукурудзи 3 млн т. А цього року буде близько 700-800 тис. т. Це не призведе до продовольчої кризи по лінії зернових. Навіть і цей низький рівень виробництва покриває всі внутрішні потреби Республіки Молдова як у виробництві фуражу для тваринництва, так і в продовольчому сегменті для населення», — зазначив експерт.