Через неврожай оливок іспанські фермери втратять 1 млрд євро

03 вересня 2022, 14:25 2313

Найбільша у світі провінція з виробництва оливкової олії Хаен (Іспанія) може втратити до 1 млрд євро через втрату майбутнього врожаю оливок, якщо нинішні погодні умови залишаться незмінними.

Про це повідомили у провідному сільськогосподарському кооперативі Іспанії Cooperativas Agro-alimentarias, пише ОliveОilТіmes.

Організація заявила, що провінція наступного сільськогосподарського року виробить 230 тис. т оливкової олії, що значно менше за майже 500 тис. т, вироблених у 2021/22 сільськогосподарському році.

За словами президента Cooperativas Agro-alimentarias Іджініо Кастеллано, регіон страждає від посухи, і очікується поганий урожай. Він додав, що проблема може стати ще гіршою, якщо до початку збирання врожаю не буде дощу.

Кастеллано попередив, що падіння виробництва цього року матиме серйозні економічні наслідки. Виробничі витрати значно зросли у 2022 р., чому сприяло зростання цін на добрива, фітосанітарні продукти та енергоносії. В результаті Cooperativas Agro-alimentarias закликала федеральний уряд Іспанії знизити податки на ці ресурси до початку збирання врожаю у жовтні.

Кастеллано додав, що обмеження на використання води також вплинули на богарні гаї провінції, і закликав владу зняти заборону використання водяних гармат у оливкових насадженнях.