Блокада кордону: в Єврокомісії розкритикували бездіяльність Польщі

01 грудня 2023, 09:53 1610

Польська влада проявляє недостатньо ініціативності для владнання ситуації на україно-польському кордоні та дотримання закону.

Про це заявила єврокомісарка з транспорту Адіна Велян, повідомляє «Радіо Свобода».

«Ми з самого початку цього протесту брали участь і намагалися обговорити його з усіма залученими сторонами. Немає доброї волі в пошуку рішення. Це моя сьогоднішня оцінка, і це майже повна відсутність участі польської влади. Кажу це тому, що польська влада має стежити за дотриманням закону на цьому кордоні… Я підтримую право людей протестувати в усьому ЄС, та Україна, яка зараз перебуває у стані війни, не може стати заручницею блокади наших зовнішніх кордонів», — заявила єврокомісарка.

Велян додала, що вважає ситуацію на кордоні Польщі з Україною абсолютно неприйнятною.

«Є перелік технічних заходів, які можна вжити, але вони повинні виконуватись, і їх має погодити польська сторона. Ми продовжуємо діалог, але залишаємо за собою право втручатися як Єврокомісія з навіть ініціацією процедури порушення (судові заходи проти країни ЄС, що не виконує законодавство блоку. — Ред.) проти тих, хто не дотримується правил і не застосовує закон», — наголосила Велян.

Коментуючи її заяву, представник Єврокомісії Адальберт Янц сьогодні не уточнив деталей, зауваживши, що єврокомісарка «не сказала, що провадження про порушення обов’язково відбудеться».

Янц також наголосив, що зустрічі між представниками польської та української сторони за сприяння Єврокомісії, де відбувається технічний обмін деталями щодо можливої угоди, тривають.

У Єврокомісії сьогодні знов нагадали, що скасування дозволів чи квот «є частиною Угоди про автомобільний транспорт Україна-ЄС, яка є юридичним інструментом».

«Це міжнародна угода, яку ми уклали з Україною, і це також те, що було схвалено Радою ЄС як частина наших звичайних процедур, тому Єврокомісія не має права просто скасовувати юридичний інструмент такого роду. Це і не є тим, що Єврокомісія вважає доречним у цьому контексті. Проте, як я вже сказав, є ці практичні технічні рішення, які обговорюються, і які влада може просувати», — резюмував представник Єврокомісії Адальберт Янц.