За місяць за одним із грантових проєктів USAID агровиробникам видано понад 75 млн грн

06 грудня 2023, 12:00 1138

За місяць дії програми підтримки малого та середнього бізнесу, спрямованої на переміщені підприємства та компанії, активи яких постраждали від воєнних дій, а також підприємства критично важливих галузей, яка впроваджується Проєктом USAID «Реформування фінансового сектору» та «OTП Банк», уже підписано 25 угод на загальну суму 176 млн грн, з яких 75,4 млн грн отримали агровиробники.

Про це повідомила директор департаменту корпоративних продажів малим і середнім клієнтам АТ «OTП Банк» в Україні Ольга Волкова.

Загалом у межах програми близько 100 підприємств отримають цільове фінансування та послуги факторингу за ставкою 7% річних на суму понад 500 млн грн.

Основні критерії відповідності клієнта до умов гранту: 

  • компанії з річними продажами до 400 млн грн;
  • кількість найманих працівників повинна бути не більше 250, але для агропідприємств цей критерій більш лояльний;
  • компанія не має податкового боргу або санкцій.

Основні параметри кредитування:

  • відсоткова ставка за наданим кредитом складає 7% річних на перший рік фінансування, на другий і третій рік застосовується стандартна ставка, яка є сьогодні на ринку; 
  • якщо агровиробник отримує фінансування і планує його використати на придбання насіння, ЗЗР або добрив у компаній-партнерів банку, то ставку для клієнта можливо зменшити до 0,1%. За таких умов частину відсоткової ставки компенсує USAID, частину — агропостачальник;
  • комісія за надання кредиту залежно від виду застави складає від 1% до 2,5%; 
  • максимальний термін фінансування  — 36 місяців;
  • цільове призначення — поповнення обігових коштів.

«Максимальна сума кредиту може бути 20 млн грн, причому до 5 млн грн надається фінансування лише під заставу чи держгарантії. В іншому випадку береться додатково застава. Для агровиробників є окрема низка продуктів: до 3 млн — може бути тільки порука власника, до 20 млн — може бути застава фінансової аграрної розписки, тобто під заставу майбутнього врожаю»,  зазначила Ольга Волкова.

Першим отримувачем кредиту від «OTП Банк» став сімейний сільськогосподарський виробничий кооператив в Ізмаїлі Одеської області. Завдяки гранту USAID він отримав кредит за ставкою в перший рік, що майже втричі нижче, ніж ринкові, та придбав посівний матеріал, який вже висадив на 1,6 тис. га землі.

«Виживати стало важче — все необхідне для вирощування сільськогосподарських культур подорожчало, і тільки ціна на нашу продукцію впала, що призвело до збитковості кооперативу. Ці гроші потрібні для того, щоб підтримувати темпи нашої роботи в такий складний період», — зазначив голова кооперативу Юрій Михайлуца.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua