Світовий банк виділить $132 млн на підтримку агросектору України

31 березня 2023, 13:18 1585

Світовий банк ухвалив рішення про реструктуризацію існуючої програми на основі результатів «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України».

Як говориться у повідомленні банку, у межах програми передбачається виділення $132 млн для досягнення нових цілей щодо підтримки відновлення сільськогосподарського виробництва, яке постраждало від вторгнення росії в Україну.

Зокрема, кошти будуть доступні для державних програм, спрямованих на покращення доступу до фінансування за допомогою кредитних програм «5-7-9%» та часткового гарантування кредитів для малих фермерських господарств, диверсифікації сільськогосподарського виробництва через підтримку садівництва, покращення управління дефіцитом водних ресурсів і адаптації до змін клімату.

«Світовий банк працює з міжнародними партнерами, щоб швидко допомогти уряду України у відновленні сільського господарства, надаючи пріоритет програмам, які насамперед підтримуватимуть ліквідність протягом наступного виробничого сезону (включаючи часткове гарантування кредитів), садівництво для забезпечення продовольчої безпеки та ефективне управління іригаційним водопостачанням», — заявив регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі.

Реструктуризована програма доповнить діяльність інших партнерів з розвитку, як-от ООН, Європейського Союзу та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у підтримці відновлення сільськогосподарського сектору. Зокрема, вона робитиме внесок у Ініціативу стійкості сільського господарства в Україні, започатковану USAID на початку серпня 2022 року, метою якої є мобілізація фінансування у розмірі $250 млн на підтримку сільськогосподарського сектору України.  

На сьогодні Світовий банк мобілізував на підтримку народу України понад $20,6 млрд екстреного фінансування, у тому числі зобов’язання донорів.