Розширено державну програму для садів та теплиць: виноградарів включили до переліку

05 серпня 2024, 08:00 1526

Держава сьогодні підтримує аграріїв за трьома ключовими напрямами, один із яких — фінансові програми: гранти, компенсації та пільгові кредити.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду.

«У межах програми «єРобота» ми запустили гранти на створення нових садів та теплиць. Вже виплачено майже 1 млрд грн таких грантів. Посаджено 2,7 тис. га нових садів. Закладено 70 га нових теплиць. Уряд сьогодні ухвалив рішення про посилення роботи програми. Розширюємо перелік регіонів для посадки черешні, персика та абрикоса. Додаємо можливість виноробам скористатися грантами, аби вони могли висаджувати власні виноградники. Одночасно буде усунено умову, що під час висадкиі виноградників потрібне встановлення системи зрошення», — зазначає Денис Шмигаль. 

Він додав, що за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» цього року надано 26,5 млрд грн позик для більш ніж 5,6 тис. аграріїв.

Запроваджено окрему субсидію для фермерів на деокупованих територіях — 8 тис. грн на 1 га обробленої землі.

800 млн грн дотацій цього року буде виплачено аграріям, які утримують худобу. Це 14 тис. господарств.

Малі фермери зможуть отримувати 4 тис. грн на 1 га. У бюджеті на цю програму передбачено 1,2 млрд грн. Перша хвиля заявок уже минула, і за нею будуть нараховані виплати для майже 3,5 тис. агровиробників.