Такі підрахунки озвучив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, йдеться у повідомленні інституту.
За його словами, такий результат досягнуто виключно за рахунок зростання прибутків у рослинництві, які збільшилися на 55,2%. При цьому прибутки у тваринництві зменшились на 2,9 млрд грн.
«Найбільші прибутки сільськогосподарські підприємства одержали на виробництві соняшнику — розрахунково 21,1 млрд грн, пшениці — 19,0 млрд грн, кукурудзи на зерно — 11,9 млрд грн, ріпаку — 6,6 млрд грн, а також молока — 3,8 млрд грн», — підрахували науковці.
Найбільші збитки, зазначив науковець, підприємства галузі одержали на виробництві яєць — 4,9 млрд грн, а також вирощуванні: великої рогатої худоби — 1,4 млрд грн; свиней — 0,7 млрд грн; птиці — 0,35 млрд грн; цукрового буряка — 0,28 млрд грн; гороху — 0,25 млрд грн.
Зростання прибутків сільськогосподарських підприємств відбулося виключно за рахунок цінового чинника, внаслідок якого дохід — виручка від реалізації — збільшився проти 2019 року на 5,1%, а у рослинництві — на 5,9%. Водночас повна собівартість реалізованої продукції зросла на 0,3 млрд грн (+0,1%), а у рослинництві — зменшилася на 3 млрд грн (-1,1%).
«Зменшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції у підприємствах галузі на 14% не дало можливості відновити рівень прибутків 2016-2018 років, коли вони складали 70,8–76,4 млрд грн. Крім того, зростання прибутків проти 2019 року досягнуто переважно за рахунок сприятливої цінової ситуації на світовому та внутрішньому ринках», — підсумував Юрій Лупенко.