Аграрії просять уряд збільшити ліміти за пільговими кредитами до 135 млн грн

10 травня 2023, 13:21 1851

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» звернулася до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням посприяти якнайшвидшому розширенню ліміту суми кредитування з 90 млн грн принаймні до 135 млн грн для аграріїв у межах програми «Доступні кредити 5-7-9%».

Як говориться у повідомленні УКАБ, без належного фінансування посівна кампанія цього року може не відбутися в необхідних масштабах.

«Якщо минулого року аграрії мали певну фінансову подушку, яка допомогла їм пройти сезон навіть із заблокованими портами, то на сьогоднішній день її немає, ліквідності серйозно бракує, а проблеми, з якими стикнувся аграрний сектор через повномасштабне вторгнення рф, залишилися і продовжують збільшуватися», — йдеться у зверненні.

В УКАБ підкреслюють, що суттєва інфляція, блокада зернового коридору і невизначеність його подальшої долі, закриття західних кордонів для української аграрної продукції, мобілізація працівників, здорожчання ресурсів виробництва, збитковість виробництва зерна минулого року в більшості регіонів — все це призводить до того, що аграрна галузь опинилась перед загрозою глибокої системної кризи.

«Наразі залишається вкрай актуальним питання збільшення ліміту суми кредитування з 90 млн грн принаймні до 135 млн грн на суб’єкта господарювання з урахуванням пов’язаних осіб. Така сума була визначена за результатами опитування членів УКАБ, які потребують залучення додаткових коштів за програмою «Доступні кредити 5-7-9%», — наголошується у зверненні. 

В УКАБ підкреслюють, що це рішення буде важливим для втримання економічного фронту та перемоги України.