Озвучено умови, за яких банки кредитують аграріїв із прифронтовими землями

17 квітня 2023, 08:40 1521

Банки можуть кредитувати аграріїв із прифронтовими землями, якщо вони також мають земельний банк у відносно безпечних регіонах (і це має бути переважна частка).

Про це в коментарі AgroPortal.ua зазначила голова ради Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

За її словами, за таких умов ризики в діяльності сільгоспвиробника можуть бути розподілені та зрозумілі для банку. Проте якщо всі поля фермера розташовані на відстані артилерійського ураження від лінії фронту, такої можливості не існує.

propData.content.image
Олена Коробкова, голова ради Незалежної асоціації банків України

А кредитувати за принципом «пан або пропав» банки просто не можуть.

Якщо рахувати банки, що від початку року видали принаймні один агрокредит, то таких — понад два десятки. З них більш-менш активно кредитують 14 банків.

У НАБУ прогнозують, що найближчими місяцями кількість банків, що активно кредитують, може зрости. Адже посівна в розпалі, і деякі банки могли ще не встигнути розпочати видачу кредитів за заявками, що перебувають на стадії розгляду або вже погоджені.

Також в асоціації уточнюють, що кількість банків, які кредитують, зменшилася від початку повномасштабного вторгнення. Серед причин — кілька банків було виведено з ринку, деякі значно скоротили кредитну активність.