Закарпатський винороб розповів про складнощі виробництва плодово-ягідного вина

09 березня 2024, 13:20 1346

Виноробня Hoban Wine має широкий асортимент плодово-ягідних вин. Серед ексклюзиву — вина з кульбаби та ревеню, черешні та полуниці.

Про це під час прямого ефіру в Instagram розповів власник виноробні Hoban Wine Роман Гобан.


Винороб зізнається, що виготовляти більш нішеві вина завжди складно — ніколи не знаєш, чи воно вийде, чи сподобається людям. Так сталося з вином із шовковиці, яке просто «не зайшло».

Роман Гобан, власник Hoban Wine

«Про виноградні вина є багато інформації, а от, приміром, про кульбабове — майже немає. Тому тут усе на експериментах. Не раз виливав вино», — говорить виробник.

За його словами, складність і відмінність плодово-ягідного вина від виноградного в тому, що виноград відразу має більш-менш нормальний цукрово-кислотний баланс. У ягодах і плодах природний цукор доводиться замінювати на буряковий, а кислотність — регулювати за допомогою лимону.

Роман Гобан, власник Hoban Wine

Плодово-ягідні потрібно більше підганяти під стандарти вина, щоб нормально проходило броніння. Якщо не буде нормальної кислотності та цукрів, тоді воно або просто не забродить, або зіпсується. Вишня, приміром, занадто кисла, тому її кислотність потрібно знизити і підняти цукор до певного рівня.

Обсяги виробництва Hoban Wine дозволяють виготовляти до 5 тис. л вина за сезон. З початком війни споживання та, відповідно, виробництво скоротилися.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua