Чому так відбувається та що буде далі, у коментарі для AgroPortal.ua розповів заступник директора оптового ринку «Шувар» Андрій Мельничук.
«Зараз вартість капусти на нашому ринку хоч і знизилась, проте залишається вищою, ніж була в аналогічний період минулого року — це 3-4 грн/кг», — зазначає він.
Таку ситуацію, каже експерт, перш за все, могло спричинити те, що 2019-2020 роки відзначилися рекордним виробництвом білоголової капусти. За ці два роки на майданчику для торгівлі з автомобілів ринку «Шувар» було продано майже 60 тис. т цієї продукції. Відповідно, за умови суттєвого зростання обсягів продукції на ринку ціна на неї починає знижуватися.
«Це явище ми почали спостерігати вже з початку сезону-2019. Виробники були задоволені економічними результатами 2018 року і почали збільшувати площі насаджень. Відповідно, продукції на ринок надходило все більше, і це не могло не знайти відображення у цінах. Тобто, у їх поступовому зниженні», — розповідає Андрій Мельничук.
Цього року підбивати підсумки сезону щодо обсягів виробництва ще рано, зазначає експерт.
«Тим не менш, пропозиція вітчизняної капусти у нас на майданчику доволі велика та різноманітна. Дефіциту в цій категорії продукції не спостерігаємо», — каже він
За його словами, невідомо, скільки продукції фермери заклали на зберігання у камери та як зміняться її обсяги з другої половини осені та з настанням зимових місяців. Знову ж таки — попереду сезон шинкованої капусти. Передбачувано, що попит на свіжу продукцію, яку будуть закуповувати як сировину, активізується. Це також може вплинути на її вартість.
«Загалом якихось кардинальних змін у цінах, на мою думку, очікувати не варто. Прогнозуючи, потрібно врахувати, що на ринок, ціни та пропозицію продукції також впливають і вподобання покупців. Так, зі слів фермерів, знаємо, що цього сезону більшим попитом серед споживачів почали користуватися салатні овочі, свіжі огірки, помідори та перець», — пояснює він.
N.B. ТОП-3 овочів, на зберіганні яких виграли аграрії
Андрій Мельничук не виключає, що в наступному сезоні якась частка виробників капусти перейде на виробництво салатних овочів.
«Як це вплине на обсяги та ціни — будемо тримати руку на пульсі», — додає він.
Стосовно обсягів урожаю, то для підбиття підсумків потрібно дочекатися закінчення сезону, вважає експерт.
«Зараз можу сказати, що у порівнянні з рекордним 2020 роком обсяги продукції, звісно, знизилися, але все ж залишаються на доволі високому рівні. Щодо якості — фермери не повідомляють про якісь суттєві втрати врожаю через шкідників, хвороби тощо. Тож маємо широкий асортимент свіжої продукції з гарною якістю та смаковими властивостями», — підсумував Андрій Мельничук.
Ірина Кравченко, AgroPortal.ua