Прогноз: Вартість цибулі взимку складатиме 6-10 грн/кг

10 жовтня 2019, 09:11 3046

Виробники вважають, що роздрібна вартість цибулі взимку буде на рівні 6-10 грн/кг. А експерти запевняють — виграють ті виробники, які зможуть дотримати цибулю до квітня.

Про це свідчать результати опитування, проведеного командою ГО «Земля Таврії», повідомляє Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).

За словами аналітика «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Олександра Хорєва, ціна на цибулю минулого сезону досягла позначки 25 грн/кг за декількома причинами: був найнижчий врожай за останні 10 років в Україні та в більшості країн ЄС; відбувся активний експорт якісної цибулі у першій половині сезону — Україна вперше експортувала понад 10 тис. т за цей період; якість продукції, що залишилась всередині країни, залишала бажати кращого, а імпорт цибулі в Україну склав 87 тис. т.

«У сезоні-2019-2020 в Україні знову з'являються мисливці за прибутком. Про це свідчить зростання площ під цибулею на 7%, але ціни вже на рівні минулорічних та продовжують знижуватись. Середня врожайність цибулі в Україні — 17 т/га. Цього сезону прогнозована врожайність буде 17,9 т/га. Врожайність у Нідерландах, які «створюють» цибулеві тренди в світі, зросла мінімум на 9% у порівнянні з середніми показниками за останні 5 років. Тож ціни продовжують знижуватись, не дивлячись на збільшення попиту з боку країн Африки та Азії», — поділився аналітикою Олександр Хорєв.

За його словами, ціна на цибулю може зрости, якщо: буде системний підхід до продажів (продукція має реалізовуватись протягом всього сезону); пропозиція цибулі поганої якості буде мінімальною; буде налагоджений експорт та постійні пошуки нових ринків збуту; доробка та переробка — гарний шанс вигідно продати некондиційну продукцію.