Примхи погоди не дають аграріям Херсонщини вчасно вийти в поле

23 березня 2022, 08:00 1164

Розпочати повним ходом посівну-2022 на Херсонщині заважає не лише військова окупація, а й мінусова температура.

Про це AgroPortal.ua розповів фахівець із ґрунтозберігаючих технологій ДП ДГ «Великі Клини» Андрій Щедрінов.


На його думку, у нинішній ситуації прогнозований збір урожаю — 15-17%. При зміні ситуації навіть 10 липня можна підняти цей показник вище 50% за рахунок пожнивних культур, пролонгованого терміну висівання за умови мінімальної вологи.

У Голопристанському районі ДП ДГ «Великі Клини» обробляє близько 2 тис. га землі. Минулого року посіяли озимі пшеницю, ячмінь, ріпак та зимуючий горох. У планах цієї весни залишаються кукурудза, просо і, можливо, соняшник.

«На даний час досить прохолодно, що нетипово для нашого регіону. Вночі подекуди температура опускається до -7-8°С. Зазвичай ми в цей період уже готуємось сіяти соняшник, а зараз про це не може бути й мови. Немає запасів вологи у ґрунті, все видувається вітрами. Плануємо сіяти ті ярі культури, на які у нас є ЗЗР та гербіциди», — говорить він.

Проїзд до Херсону можливий лише одним уцілілим мостом, але рух ним постійно ускладнюється на блокпостах та в чергах. Місцеві аграрії вже мало сподіваються на постачання, а більше розраховують на свої сили. 

«Окрім добрив, запчастин і насіння, найбільшою проблемою для нас залишається відсутність дизпалива. Щоб якось вирулити з даної ситуації, ми рахуємо те, що в нас є в наявності, і лише потім визначаємо, які поля будемо засівати. На жаль, не всі навіть уже засіяні поля у нас буде змога обробити. Щодо дизпалива, то тут розділяємо його на весь сезон, враховуючи і збір урожаю, адже не знаємо, коли вирішиться ця проблема», — зазначає Щедрінов.

Попри всі клопоти, у ДП ДГ «Великі Клини» готові вийти в поле, як тільки дозволить погода. Працюючи вже не перший рік за технологією no-till, шість працівників, у тому числі з керівником, повністю справляються з польовими роботами.

Востаннє таку посушливу та морозну весну Андрій Щедрінов пригадує майже 20 років тому.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua