На органічну полуницю завжди є стабільна ціна

30 травня 2024, 11:15 1246

Джерело фото: AgroPortal.ua

ФГ «Гарден Біо», яке обробляє поля у селі Маща Рівненської області, з 2018 року вирощує полуницю за органічною технологією. Відповідно, ціна на ягоду є завжди.

Про це в коментарі AgroPortal.ua розповіла сертифікований виробник органічної ягоди Тетяна Мельник. 

Тетяна Мельник, фермерка

«Загалом у нас в органіці 24 га. З них 2 га під полуницею, а тієї, що плодоносить, — 1 га. Все під «краплею». Сортів багато, але переважно нідерландської та італійської селекції. Полуниці на плодоношення даємо два роки», — розповідає фермерка.

У господарстві зізнаються, що за органічною технологією ягоду виростити важче, але є гордість за те, що отримують якісний продукт.

Цього сезону ягоду почали реалізовувати 4 травня за ціною 250 грн/кг. 

«Ми як виробники мали би дешевше продавати, але в нас органіка, і витрати вищі. Зараз продаємо по 100 грн/кг. В нас її швидко розкуповують, на холодильники нічого не лишається. Хоча в минулі роки ми на «Рівнехолод» трохи здавали ягоду», — розповідає син Тетяни Мельник Віталій, який переймає справу батьків.

Попри те, що полуницю господарство продає дорожче, гроші, як зізнаються фермери, «не доходять до хати».

«Це так, щоб дотягнути до малини (5 га), адже на ній у нас основний заробіток. Якщо полуниці посадимо так, щоб робочої площі було 3 га, то там уже буде якийсь прибуток», — зазначає Тетяна Мельник.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua