Як не прогоріти на полуниці та збирати стабільний урожай? Кейс поліських ягідників

24 травня 2024, 05:48 2529

Джерело фото: AgroPortal.ua

Найбільші проблеми ягідників цього сезону — приморозки та низька ціна — не торкнулися ФГ «Гарден Біо», яке обробляє поля у селі Маща Рівненської області.

Коли були мінусові температури — накривали полуницю агроволокном. Щодо вартості у господарстві теж не хвилюються, адже з 2018 року вирощують ягоду за органічною технологією. Відповідно, ціна є завжди.

Про полуничний бізнес, проблеми локального фермера та плани на сезон розповідає в репортажі для AgroPortal.ua сертифікований виробник органічної ягоди Тетяна Мельник. 

Тетяна Мельник, фермерка

«Загалом у нас в органіці 24 га. З них 2 га під полуницею, а тієї, що плодоносить, — 1 га. Все під «краплею». Сортів багато, але переважно нідерландської та італійської селекції. Полуниці на плодоношення даємо два роки», — розповідає фермерка.

У господарстві зізнаються, що за органічною технологією ягоду виростити важче, але є гордість за те, що отримують якісний продукт. До того ж в околицях міста Костопіль вони не лише одні органічні виробники, а й взагалі єдині офіційно зареєстровані.

Полуниця з теплиці йде на місяць раніше, ніж з поля

А все почалося 2009 року, коли Тетяна посадила біля свого будинку три рядки по 30 см полуниці. Врожай був такий, що вона повезла ягоду на базар і всю продала. На наступний рік посадили 3 сотих, згодом 5, а потім сусіди віддали свій город на 20 сотих. Так поступово і масштабувалися.

«В обробітку маємо різні ґрунти: супіски, суглинки, а також карбонатні. Кожен із них потребує окремої технології землеробства», — відзначає регіональні особливості господарювання фермерка.

2020 року господарство поставило теплиці на 18 сотих. У планах — розширювати площі під накриттям, оскільки звідти полуниця достигає на місяць раніше.

«Цього сезону ягоду почали реалізовувати 4 травня за ціною 250 грн/кг. Ми як виробники мали би дешевше продавати, але в нас органіка, і витрати вищі. Зараз на ринку середня ціна 130 грн/кг, це поки в людей немає своєї полуниці з грядки», — розповідає син Тетяни Мельник Віталій, який переймає справу батьків.  

Щоб заробити на полуниці, потрібно мати мінімум 3 га

Попри те, що полуницю господарство продає дорожче, гроші, як зізнаються фермери, «не доходять до хати».

«Це так, щоб дотягнути до малини (5 га), адже на ній у нас основний заробіток. Якщо полуниці посадимо так, щоб робочої площі було 3 га, то там вже буде якийсь прибуток», — зазначає Тетяна Мельник.

Віталій Мельник, фермер

Торгує родина полуницею на ринку самостійно. Багато хто приїжджає і забирає ягоду прямо з поля.  

«Два роки ми вже не встигаємо на холодильники ягоду здавати, оскільки у нас мала площа, і швидко все скуповують. Нашою перевагою є те, що ми на ринку продаємо свою місцеву ягоду, і вона за смаком краща, ніж привозна. Торік зібрали до 10 т», — розповідає Віталій Мельник.

У ФГ «Гарден Біо» прогнозують, що полуничний сезон цього року триватиме 2 місяці. 

Серед проблем — найм сезонних працівників та купівля землі

«Наші працівниці належать до соціально незахищених верств населення. З минулого року зробили так, що я за сезонного працівника податок маю заплатити за місяць, а в мене до 70% людей, які приходять один чи два рази за сезон. В ідеалі було б, якби людина відпрацювала день, я виписала чек, і розійшлися. Оформлятися на роботу люди взагалі бояться», — окреслює проблеми господарства Тетяна Мельник.

За збір полуниці у «Гарден Біо» оплата погодинна — 60-70 грн. Ягода має бути добре зібрана, не зелена. За сапання та інші польові роботи оплата нижча. 

«Своєї землі у нас близько 20 га, решта — в оренді. Що можемо, то купуємо, але фермеру придбати землю дорого, а для людини продати — дешево. Ось теплиці ми поставили на орендованій землі — власник помер, а його діти не захотіли продовжувати договір. Тепер маємо все переносити», — розповідає фермерка.

Розширення бізнесу коштом позик

Сім’я Мельників весь свій ягідний бізнес будувала винятково за власні заощадження та запозичені кошти.

«Єдине, що ми взяли якраз перед війною, — це кредит на трактор за програмою «5-7-9%». У підсумку вийшло так, що той трактор став нам вигідний. Тому хотіли взяти ще один, але банк побачив, що ми за два роки віддали кредит, і другий нам уже не погодили», — ділиться досвідом Тетяна Мельник.

У господарстві є ще один трактор і багато різного навісного обладнання.

«Торік ми взяли позику й купили грядоутворювач. Ще потрібен КТН, щоб витрушувати пирій. Загалом кожен рік щось купуємо», — пояснює Віталій Мельник.

Фермери зазначають, що отримують підтримку від Рівненської ОВА у вигляді компенсації за щорічні витрати на органічну сертифікацію. Також торік Мельники отримали по 3 тис. грн на гектар оброблюваних угідь через ДАР.

Поле для туристів та переробка полуниці

Серед планів фермерів — будівництво власного холодильника. «Нам для цього потрібна земля, адже якщо йти в переробку, найперше необхідно мати свій холодильник. Поблизу є колгоспні будівлі, але поки що питання стоїть на місці», — говорить фермерка.

ФГ «Гарден Біо» взяло ще 2 га землі над трасою під оренду. Хочуть облаштувати поле для туристів, але це питання на перспективу. Кажуть, як розвинеться агротуризм, то будуть і джеми, й інші смаколики з їхньої ягоди.

Щойно сезон полуниці закінчиться, у ФГ «Гарден Біо» почнуть збирати малину, а згодом і яблука. Далі — час на втілення задуманого.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua