Джерело фото: AgroPortal.ua
Найбільші проблеми ягідників цього сезону — приморозки та низька ціна — не торкнулися ФГ «Гарден Біо», яке обробляє поля у селі Маща Рівненської області.
Коли були мінусові температури — накривали полуницю агроволокном. Щодо вартості у господарстві теж не хвилюються, адже з 2018 року вирощують ягоду за органічною технологією. Відповідно, ціна є завжди.
Про полуничний бізнес, проблеми локального фермера та плани на сезон розповідає в репортажі для AgroPortal.ua сертифікований виробник органічної ягоди Тетяна Мельник.
Тетяна Мельник, фермерка
«Загалом у нас в органіці 24 га. З них 2 га під полуницею, а тієї, що плодоносить, — 1 га. Все під «краплею». Сортів багато, але переважно нідерландської та італійської селекції. Полуниці на плодоношення даємо два роки», — розповідає фермерка.
У господарстві зізнаються, що за органічною технологією ягоду виростити важче, але є гордість за те, що отримують якісний продукт. До того ж в околицях міста Костопіль вони не лише одні органічні виробники, а й взагалі єдині офіційно зареєстровані.
А все почалося 2009 року, коли Тетяна посадила біля свого будинку три рядки по 30 см полуниці. Врожай був такий, що вона повезла ягоду на базар і всю продала. На наступний рік посадили 3 сотих, згодом 5, а потім сусіди віддали свій город на 20 сотих. Так поступово і масштабувалися.
«В обробітку маємо різні ґрунти: супіски, суглинки, а також карбонатні. Кожен із них потребує окремої технології землеробства», — відзначає регіональні особливості господарювання фермерка.
2020 року господарство поставило теплиці на 18 сотих. У планах — розширювати площі під накриттям, оскільки звідти полуниця достигає на місяць раніше.
«Цього сезону ягоду почали реалізовувати 4 травня за ціною 250 грн/кг. Ми як виробники мали би дешевше продавати, але в нас органіка, і витрати вищі. Зараз на ринку середня ціна 130 грн/кг, це поки в людей немає своєї полуниці з грядки», — розповідає син Тетяни Мельник Віталій, який переймає справу батьків.
Попри те, що полуницю господарство продає дорожче, гроші, як зізнаються фермери, «не доходять до хати».
«Це так, щоб дотягнути до малини (5 га), адже на ній у нас основний заробіток. Якщо полуниці посадимо так, щоб робочої площі було 3 га, то там вже буде якийсь прибуток», — зазначає Тетяна Мельник.
Віталій Мельник, фермер
Торгує родина полуницею на ринку самостійно. Багато хто приїжджає і забирає ягоду прямо з поля.
«Два роки ми вже не встигаємо на холодильники ягоду здавати, оскільки у нас мала площа, і швидко все скуповують. Нашою перевагою є те, що ми на ринку продаємо свою місцеву ягоду, і вона за смаком краща, ніж привозна. Торік зібрали до 10 т», — розповідає Віталій Мельник.
У ФГ «Гарден Біо» прогнозують, що полуничний сезон цього року триватиме 2 місяці.
«Наші працівниці належать до соціально незахищених верств населення. З минулого року зробили так, що я за сезонного працівника податок маю заплатити за місяць, а в мене до 70% людей, які приходять один чи два рази за сезон. В ідеалі було б, якби людина відпрацювала день, я виписала чек, і розійшлися. Оформлятися на роботу люди взагалі бояться», — окреслює проблеми господарства Тетяна Мельник.
За збір полуниці у «Гарден Біо» оплата погодинна — 60-70 грн. Ягода має бути добре зібрана, не зелена. За сапання та інші польові роботи оплата нижча.
«Своєї землі у нас близько 20 га, решта — в оренді. Що можемо, то купуємо, але фермеру придбати землю дорого, а для людини продати — дешево. Ось теплиці ми поставили на орендованій землі — власник помер, а його діти не захотіли продовжувати договір. Тепер маємо все переносити», — розповідає фермерка.
Сім’я Мельників весь свій ягідний бізнес будувала винятково за власні заощадження та запозичені кошти.
«Єдине, що ми взяли якраз перед війною, — це кредит на трактор за програмою «5-7-9%». У підсумку вийшло так, що той трактор став нам вигідний. Тому хотіли взяти ще один, але банк побачив, що ми за два роки віддали кредит, і другий нам уже не погодили», — ділиться досвідом Тетяна Мельник.
У господарстві є ще один трактор і багато різного навісного обладнання.
«Торік ми взяли позику й купили грядоутворювач. Ще потрібен КТН, щоб витрушувати пирій. Загалом кожен рік щось купуємо», — пояснює Віталій Мельник.
Фермери зазначають, що отримують підтримку від Рівненської ОВА у вигляді компенсації за щорічні витрати на органічну сертифікацію. Також торік Мельники отримали по 3 тис. грн на гектар оброблюваних угідь через ДАР.
Серед планів фермерів — будівництво власного холодильника. «Нам для цього потрібна земля, адже якщо йти в переробку, найперше необхідно мати свій холодильник. Поблизу є колгоспні будівлі, але поки що питання стоїть на місці», — говорить фермерка.
ФГ «Гарден Біо» взяло ще 2 га землі над трасою під оренду. Хочуть облаштувати поле для туристів, але це питання на перспективу. Кажуть, як розвинеться агротуризм, то будуть і джеми, й інші смаколики з їхньої ягоди.
Щойно сезон полуниці закінчиться, у ФГ «Гарден Біо» почнуть збирати малину, а згодом і яблука. Далі — час на втілення задуманого.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua