На Одещині створять трояндовий кооператив

31 липня 2022, 08:00 3876

Село Трояндове Одеської області стало переможцем Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2022» та отримає 100 тис. грн на реалізацію проєкту «Трояндове королівство» від головного партнера конкурсу — Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Про це повідомляє організатор конкурсу онлайн-видання AgroPortal.ua.

Людмила Прокопечко, голова Доброславської селищної ради

Майже 40 років мешканці села займаються вирощуванням троянд. Із села щорічно відправляється понад 1 млн троянд. Кооператив дозволить об'єднати всіх трояндарів і дасть можливість популяризувати бренд «Трояндівська троянда» в Україні. Також це дозволить продовжити підприємницький і туристичний сезон у громаді, забезпечити роботою наше населення і зупинити міграцію молоді з села.

Як розповіла Людмила Прокопечко, проєкт розпочнеться зі створення сільськогосподарського кооперативу та реєстрації торговельної марки «Трояндове королівство». Основа для цього вже є, адже 25 родин у селі вирощує понад 1 тис. сортів троянд.

За грантові кошти конкурсу майбутні члени кооперативу планують закупити обладнання для переробки троянд та облаштування магазину. Також планується розробка сайту для інтернет-магазину. В межах проєкту планується створення крамниці, інтернет-магазину та акаунтів у соціальних мережах для продажу продукції. Приміщення комунальної власності під крамницю на пільгових умовах місцева влада передасть членам кооперативу. 

Загальна вартість проєкту складає 399 тис. грн, з яких 250 тис. грн — кошти майбутніх членів кооперативу та 50 тис. грн надає територіальна громада.

Із троянд кооператив буде виготовляти чаї, наливки, настоянки, мило, варення, конфітюр, сувенірну продукцію. 

Крім того, вже у жовтні планується закласти тематичний трояндовий парк на площі 3 га з фотозонами і зонами відпочинку. Ділянка під парк уже виділена, також селищна рада допомогла з приміщенням для магазину.

«В перспективі ми плануємо створити умови та розвивати проєкт, щоб туристи приїзжали до нас постійно, а не лише в сезон цвітіння троянд», — зазначає Людмила Прокопечко.


Для довідки: конкурс «Неймовірні села України 2022» цього року проводиться під гаслом сталого розвитку. Головним партнером виступає Посольство Королівства Нідерландів в Україні, освітнім — ГО «Інститут партнерства та сталого розвитку».

Загалом видання отримало 120 заявок до повномасштабної війни та 90 — з початком бойових дій на території України. До війни найбільш активними у поданні заявок були жителі Івано-Франківської та Луганської областей, а після — мешканці Чернігівщини. Більшість поданих на конкурс проєктів були спрямовані на виробництво сушеної продукції.


Людмила Лебідь, AgroPortalua