Кооператив на Полтавщині переробляє все молоко, закуплене у населення громади

28 жовтня 2023, 11:15 3347

У Сергіївській ТГ на Полтавщині працює кооператив «Сергіївська ягода», який має два основних напрями — молочний та ягідний. Щодо другого, то великих ягідних площ поки що немає, а от переробні підприємства є.

Про це AgroPortal.ua розповів голова Сергіївської громади Ігор Лідовий.

«Сергіївська пекарня», «Сергіївська сироварня», релоковане господарство «Марківчанка» — основні переробники. Майже все молоко, яке є у приватних господарствах, закуповується ними і надалі переробляється. Вартість молока порівняно з іншими громадами у нас вища. Це дозволяє приватним селянським господарствам утримувати корів більш-менш рентабельно або ж збільшувати поголів’я та займатись цим не просто як підсобним господарством, а будувати власний бізнес» — розповідає Ігор Лідовий. 

За його словами, на території Сергіївської тергромади присутні підрозділи агрохолдингів «Укрлендфармінг», Kernel, «Агротрейд», «Астарта». Крім того, ще є 10 фермерських господарств, які обробляють від 100 до 500 га землі.

«Зараз є проблема з ціною на продукцію. Інколи вартість не покриває навіть затрат на її вирощування. Дрібні селянські господарства, одноосібники, які обробляють власні паї, не мають своїх потужностей для сушіння/зберігання, або ж ці послуги занадто дорогі для них. Минулого року люди вже опалювали свої домівки кукурудзою через відсутність попиту та ціни на неї»,  зазначає Ігор Лідовий.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua