Добрива отримають понад 6 тис. аграріїв. Відомі області-лідери

24 березня 2023, 09:20 2404

У межах ініціативи USAID AGRI-Україна 6,3 тисячі господарств відібрано для отримання добрив та 1211 господарств — для отримання насіння соняшнику. Близько 700 господарств було відібрано для отримання насіння кукурудзи від компанії «Байєр Україна», яка долучилася до ініціативи USAID AGRI-Україна.

За інформацією Програми USAID АГРО, допомогу отримають усі, хто подав заявку через Державний Аграрний Реєстр (ДАР) до вичерпання планових обсягів добрив та насіння, та відповідав критеріям програм. Серед основних критеріїв до отримувачів — це мікро-, малі та середні підприємства, які обробляють до 500 га у визначених регіонах. 

За ініціативою USAID AGRI-Україна агровиробники отримають 6,300 т мінеральних добрив із розрахунку 1 тонна добрива на одне підприємство: 

  • 4,3 тис. агро-ММСП отримають 4,3 тис. т добрива сульфат амонію ((NH4)2SO4) для підживлення зернових та олійних культур (ярих та озимих)
  • 2 тис. агро-ММСП отримають 2,000 т добрива нітроамофоска NPK 16:16:16 або карбамід (СО(NH2)2), Nitrogen 46,2% для основного та припосівного внесення на ярі культури.

Очікується, що з них 3 тис. агро-ММСП отримають також консультації та супровід щодо застосування мінеральних добрив та вирощування рослин залежно від гібридів, регіональних природних особливостей та доступної агрономічної технології (наявність МТР).

За результатами затверджених заявок, найбільше добрив отримають аграрії Кіровоградщини — майже 800 т. З невеликим відривом на другому місці Дніпропетровщина. Ще приблизно 700 та 600 т отримають Полтавщина та Одещина відповідно.

Також початково передбачалося, що агровиробники отримають насіння соняшнику для посіву орієнтовно 28 тис. га. Однак через активний відгук агровиробників Програма USAID АГРО вирішила закупити та роздати насіння ще додатково на 14 тис. га. Всього насіння соняшнику отримають 1,2 тис. агро-ММСП для посіву на орієнтовній площі 42 тис. га.


Для довідки: Програма USAID АГРО у межах ініціативи USAID на підтримку стійкості агросектору (Agriculture Resilience Initiative) — AGRI-Україна 1 березня розпочала програму на підтримку невеликих агровиробників міндобривами або насінням соняшнику для весняно-польових робіт.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua