Розповідаємо, як можна використовувати залишки їжі, щоб допомогти планеті та собі самим.
Засолити кавунові кірки
Звикли викидати шкірку кавуна? А можна її зберегти і замаринувати, щоб отримати хрустку смачну закуску. Як і при маринуванні інших фруктів і овочів, варіть кавунові кірки в розчині оцту, води, цукру та солі (можна додати приправи і спеції), поки вони не стануть м'якими, а потім зберігайте їх у холодильнику.
Зробіть грінки з черствого хліба
Якщо у вас засох буханець хліба, не поспішайте викидати. Натомість приготуйте смачні домашні грінки. Спочатку наріжте буханець кубиками і полийте їх оливковою олією і приправою на ваш вибір. Потім викладіть кубики на деко і запікайте протягом 10−15 хвилин при температурі 200°C або до хрусткої скоринки і золотистого кольору.
Обсмажте стебла листової зелені
У листової зелені, як правило, є волокнисті стебла, які важко їсти. Однак замість того щоб викидати їх, ви можете нарізати їх на дрібні шматочки і обсмажити з невеликою кількістю оливкової олії і ваших улюблених приправ. Стебла листової зелені не тільки допомагають скоротити кількість харчових відходів, але і є відмінним гарніром, багатим на поживні речовини.
Збережіть бадилля буряку, моркви і редису
Більшість людей відмовляються від бадилля — зелені коренеплодів, таких як буряк, морква і редис. Ця зелень не тільки їстівна і поживна, але і вельми універсальна. Ви можете замінити нею іншу зелень у великій кількості рецептів. Спробуйте обсмажити листя в якості легкого гарніру або додати їх у салат, суп, песто або хумус.
Приготуйте овочевий бульйон
Один із найкращих способів використовувати обрізки овочів — приготувати овочевий бульйон. Просто додайте овочеві обрізки у велику каструлю, залийте їх водою, додайте трави і приправи, доведіть до кипіння і варіть 20−30 хвилин. Потім процідіть бульйон через дрібне сито, перекладіть його в ємність і заморозьте або охолодіть. Ви можете використовувати домашній овочевий бульйон для приготування макаронів або круп або додавати його в супи і тушковані страви, щоб посилити смак.
Зваріть варення зі шкірки фруктів
Замість того щоб викидати шкірку яблук або апельсинів, ви можете приготувати з неї смачне варення. Варіть шкірку у воді протягом 25−30 хвилин, процідіть і кип'ятіть рідину на сильному вогні з цукром і лимонним соком, потім розлийте в стерилізовані банки.
Використайте шкірку цитрусових для освіжувача повітря
Цедра цитрусових — відмінне доповнення до домашніх освіжувачів повітря, оскільки вони поглинають запахи. Один зі способів зробити це своїми руками — вибрати м'якоть з фруктів, таких як грейпфрут, лайм або апельсин, і заповнити шкірку сумішшю морської солі, трав і ефірних олій.
Заморозьте томатну пасту
У банці залишилося трохи томатної пасти? Замість того щоб викинути, ви можете заморозити томатну пасту і продовжити термін її зберігання. За допомогою маленької ложки викладіть томатну пасту на вистелене деко і заморозьте, поки вона не затвердіє. Через кілька годин перекладіть шматочки в поліетиленовий пакет і покладіть у морозилку.
AgroPortal.ua за матеріалами Life.nv.ua