Запах у цитрусових плодах виділяє саме цедра, адже вона містить ефірні олії, які розчинні у етиловому спирті, легколетючі, мають бактерицидну, дезінфікуючу, тонізуючу та антисептичну дію. Тому використовувати потрібно саме її.
Продукт №1 — спиртова настоянка. Натираємо цитрусовий плід на крупну тертку та заливаємо стружку етиловим спиртом (95 градусів), залишаємо на добу та фільтруємо. Спиртову настоянку можна використовувати як натуральний концентрат ароматичних речовин, а також натуральних барвників жовтих, помаранчевих кольорів, адже спирт розчиняє також каротини. Цей напівфабрикат можна додавати у напої, десерти та підвищувати собі настрій.
Продукт №2 — ароматизований цукровий сироп. Стружку, що залишилась, заливаємо сиропом (1:1 — цукор:вода), уварюємо 15-20 хвилин, у кінці додаємо лимонну кислоту та знову фільтруємо. В результаті отримаємо найароматніший кисло-солодкий цукровий сироп, який можна також використовувати в десертах. При цьому стружка все ще містить ефірну олію.
Продукт №3 — цукати. Висушуємо стружку за температури 100°С та обсипаємо цукровою пудрою. Отримуємо цукати, які не гірчать, мають кисло-солодкий присмак та ніжний аромат. Їх можна споживати як цукерки.
AgroPortal.ua за матеріалами Dmytro Bidiuk // Facebook