Здається, що про гарбуз і так усе відомо. Проте цей помаранчевий плід має багато суперечливих властивостей, про які AgroPortal.ua розпитав у фахівців.
1. Гарбуз невибагливий у догляді, тому його можна вирощувати в будь-якій точці світу
«Гарбуз і справді можна вирощувати на різних ґрунтах. Він посухостійкий і спекостійкий. Але якщо на ранній стадії росту (2-3 листочки) буде приморозок, то рослини загинуть», — коментує власниця ТМ «ОСЬО» Юлія Ворощук.
2. Гарбузи низькокалорійні та багаті на клітковину
«Не зовсім так: низькокалорійним гарбуз не вважається, але в ньому дійсно багато клітковини. Крім того, багато крохмалю, тому на вечерю краще його не вживати. А ось для сніданку і обіду — те що треба! Дуже багато користі в шкірці гарбуза, намагайтеся їсти разом із нею», — рекомендує нутриціолог Анастасія Гриб.
3. Нарізаний гарбуз можна зберігати не більше місяця
Юлія Ворощук рекомендує розрізаний гарбуз вкрити фольгою, і лише в такому вигляді зберігати його в холодильнику. Таким чином свою свіжість гарбуз буде зберігати до двох тижнів.
4. Гарбуз — чемпіон серед овочів за вмістом заліза
«Чемпіон, тільки це не гемове залізо (не тієї форми, яке потрібно нашому організму). Гемове залізо ми отримуємо з продуктів тваринного походження. Тому навіть якщо гарбуз тричі чемпіон — толк з цього практично нульовий», — зазначає Анастасія Гриб.
5. Квіти гарбуза придатні до споживання
За словами Ворощук, квіти гарбуза належать до їстівних. Їх їдять сирими, додають у салати, фарширують різними начинками, смажать у клярі. Особливо смачні вони у сирному клярі, запевняє Юлія.
6. Гарбузовиий сік — природниий снодійний засіб
Анастасія Гриб стверджує, що гарбуз — крохмалистий овоч і дуже важка їжа для вечері. Його вживання може призвести до стрибка цукру, порушення метаболізму, поганого сну, важкості в шлунку. Тому гарбуз найкраще їсти тільки в першій половині дня.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua