«Ми експериментуємо і навчаємося, як можна використовувати природні процеси для виготовлення матеріалів, альтернативних пластику. Зараз ми досліджуємо чайний гриб, який є універсальною бактеріальною культурою. Наш експеримент полягав у тому, що ми ферментували фрукти. Для цього шматочки груші, яблука, банана загорнули в тонкий пласт цього гриба. Через тиждень виявили, що яблуко після ферментації не зіпсувалося, а стало на смак таким, як квашене. Це підтвердило наше припущення, що можна використовувати чайний гриб для упаковки і надання нових властивостей фруктам», — зазначає керівник біолабораторії, біодизайнер Олег Земнухов.
За його словами, чайний гриб також використовують для отримання бактеріальної целюлози. Її використовують для створення упаковки і в декоративних цілях. Окрім того, чайний гриб має властивості клею.
«На заняттях ми також почали виготовляти біопластик із побутових відходів. Під час останнього досліду до шкірок банана і лимона додали желатин та гліцерин. Таким чином отримали біопластик і на наступному занятті перевіримо його властивості», — додає біодизайнер.
У біолабораторії також планують вирощувати гриби, використовуючи їхній міцелій для створення біополімерів.
AgroPorta.ua за матеріалами Ukrinform.ua