Цей факт настільки вразив чоловіка, що він попросив у друзів відсипати трохи насіння. Воно пролежало в пакеті три роки, але все ж дочекалося свого часу. Тепер родина Жданових — не просто засновники сімейного бізнесу Family Loofa, а й власники найбільшої ферми люфи в Україні.
«У 2015 році ми завітали до друзів. І я побачив, що у них росте якась дивна й цікава рослина, схожа на кабачок чи великий огірок. Запитав, що це таке, виявилося, люфа. Я і не чув про таку рослину. Питаю у друзів: «А що з нею робити? Їсти?». А вони такі: «Ні, ми робимо для себе мочалки». Ну, круто! У мене одразу промайнула думка, що це крута ідея — вирощувати екологічні губки чи мочалки. Тому попросив трохи насіння. Взяли десь 50 «золотих» насінин», — розповідає Жданов.
Потім у сім'ї Володимира відбувся переїзд, купа клопотів, міське життя. Насіння просто чекало свого часу та три роки лежало в пакеті. І в 2018 році фермер вирішив, що варто зробити перший крок.
Посіяли люфу між виноградом на батьківському городі в селі Каїри, що на Херсонщині. І з 50 насінин майже половина зійшла! Вийшло десь 20-30 мочалок та губок. Відразу все роздарували.
Згодом люфу посадили на трьох сотках. А разом із тим змінили тактику збуту. Почали спілкуватися з екомагазинами по всій країні. І вже в 2020 році Жданови продавати їм першу продукцію.
«Спочатку довелося поставити нижчу ціну, але пішли продажі. І ми зрозуміли, що намацали нашу цільову аудиторію, якій це цікаво. Тому цьогоріч вирішили знову розширитися, і замість двох ділянок засадити 0,3 гектари. Ми об»єднали батьківський город разом із ділянкою дружини», — додає Володимир.
Люфа потребує догляду, як і будь-яка інша рослина. Вона дуже полюбляє вологу і тепло. Наприклад, цьогоріч тепло почалося доволі пізно, через це люфа довго не виходила із землі.
«Старт — це найбільш примхливий етап у люфи. Взагалі радять, аби відстань між рослинами складала 60 см. Але ми засіваємо все суцільно, і якщо зійде весь ряд — потім просто прибираємо зайве. Інакше люфа може взагалі не вийти з ґрунту, а це означатиме, що ми втратили врожай, — каже фермер.
А ще ми «олдскульники» і не використовуємо якісь неорганічні добрива чи захист. Так, в цьому насправді не було б нічого такого, бо ця люфа йде на мочалки та губки, а не для їжі. Але ми намагаємося, аби все було органічним».
Наразі, в Family Loofa пропонує навіть екскурсії.
«Людям подобається. Їм цікаво навіть просто погуляти на свіжому повітрі, побачити, як росте та мочалка. Ми ділимося з відвідувачами власною історією, розповідаємо про люфу. А ще проводимо майстер-класи! Люди обирають собі люфу і власними руками роблять мочалку чи губку для посуду», — каже Жданов.
AgroPortal.ua за матеріалами Shotam.info