Із американського студента — в українського фермера

27 листопада 2017, 07:00 3577

Натуральна їжа з локальних продуктів — це свідомий вибір виробника і споживача. Містяни звільняються з престижних робіт заради переїзду до сіл, де розвивають ремісничі проекти з виробництва продуктів харчування. Одним із таких сміливців став Віктор Чіркін, менеджер, який кинув усе і заснував власну молочну ферму на Київщині.

Попередня робота

Віктор закінчив бакалаврат у Штатах, потім повернувся до України і не знав, чим займатися. У 2011 році почав працювати у компанії, яка продавала мобільне інтернет-обладнання. Починав як продавець, а згодом став керівником.

Віктор займався бухгалтерією, закупками обладнання, різних складових. Постійно спілкувався з виробниками, постачальниками, контролював виробництво.

«Я дуже вболівав за ту справу, відчував її як свою. Звичайно, там була висока фінансова відповідальність. Офіс знаходився у бізнес-центрі, дрес-коду не було — це невелика компанія. До офісу мені треба було їхати півгодини на авто, бо я жив у передмісті Харкова», — розповідає Віктор Чіркін.

Проте життя різко змінило свої плани.

«Мої батьки переїхали до Ставища у 2011 році, і мені подобалося те, що вони тут робили: будували будинок, купили кіз, завели господарство, — констатує Віктор. — Ми з дружиною вже тоді жили в Києві, я працював дистанційно, і ми почали часто їздити до Ставища. І коли були тут, то добре почувалися фізично. У мене тут не було алергії. Так і з’явилося бажання сюди переїхати».

Робота на фермі

«Мама почала займатися сироварінням для себе, з Інтернету брала рецепти. А потім я вирішив допомогти батькам розвинути цю справу на вищому рівні, — розповідає Віктор. — Так як я добре оволодів англійською у Штатах, мені було легко знайти будь-яку інформацію про сироваріння в англомовних перевірених джерелах.

Зараз батьки Віктора утримують кіз, а він займається переробкою молока та його реалізацією. «Лісова ферма» виготовляє сири довгого визрівання та свіжі сири, йогурти, десерти, а також на фермі печуть хліб. Переважну частину продукції роблять із козячого молока.

Продукцію Віктор починав реалізовувати із місцевого ринку, продавав у молочних рядах поряд із бабусями. Зараз ферма приймає замовлення для адресної доставки, можливий самовивіз з ферми.

«Ми працюємо багато (по 12-16 годин на день) і спимо мало. Але завдяки тому, що екологія краща та їжа натуральніша, почуваємося здоровішими, — ділиться Віктор Чіркін. — Коли прокидаєшся о 6 ранку, а лягаєш спати о півночі, то думаєш, що це дуже складна робота. Але від цього вона подобається ще більше».

  До 2014 року — топ-менеджер з продажу мобільного інтернет-обладнання Після 2014 року — засновник «Лісової ферми»
Графік 9:00-19:00 (рідко довше) 6:00-20:00 (часто довше)
Обов’язки Ведення бухгалтерії, комунікація з постачальниками та виробниками Виготовлення всієї продукції, продаж, менеджмент інтернет-магазину і соцмереж, доставка продукції
Команда 10 людей Молодший брат, дружина Лілія, донька Віталіна, собака Нора
Техніка Ноутбук Ноутбук, смартфон
Відпустка 2 тижні 1-2 тижні у зимовий період

AgroPortal.ua за матеріалами The village.com