Падіж худоби через бойові дії: роз’яснення щодо реєстрації у ЄДРТ

21 квітня 2022, 11:05 978

Джерело фото: nashemisto.dp.ua

ДП «Агентство з ідентифікації та реєстрації тварин» надало офіційне роз'яснення щодо процедури реєстрації падежу тварин внаслідок бойових дій.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації виробників молока. 

«Чимало господарств зазнають руйнувань і втрачають тварин під час бойових дій, в тому числі через навмисний розстріл російськими військами аграрних підприємств і ферм. Такий падіж тварин викликаний не хворобою чи випадковістю, а злочинними діями російських загарбників, тому потребує коректного кодування  під час внесення даних до Єдиного державного реєстру тварин про причини вибуття. В  тому числі, щоб за такими кодами господарства мали можливість доводити причини втрат і претендувати на державну компенсацію чи підтримку для відновлення», — пояснюють експерти. 

У разі падежу (загибелі) з подальшою утилізацією тварини в господарстві юридичної особи, власник/утримувач худоби, відповідальна особа господарства зобов'язані:

  • внести до паперової форми книги обліку тварин (за наявності) та паспорта тварини дату встановлення факту падежу, причину і дату утилізації; 
  • надіслати до Адміністратора Реєстру тварин впродовж п'яти робочих днів засвідчений державною установою (закладом) ветеринарної медицини заповнений паспорт тварини для внесення до Реєстру тварин інформації про падіж (загибель), утилізацію тварини.

«При заповненні паспорта худоби великої рогатої худоби на загиблу тварину вказати як причину вибуття код 27 «загибель (падіж)», а в полі «Особливі відмітки» зазначити, що загибель худоби відбулася внаслідок бойових дій,» —  підкреслюють у листі та рекомендують господарствам для швидкого злагодженого подання і реєстрації у Єдиному державному реєстрі тварин (ЄДРТ) даних щодо втрати худоби внаслідок бойових дій звертатися до структурних підрозділів ДП АІРТ за місцем розташування господарства.