Таку думку висловила керівник Центру накопичення молока Асоціації виробників молока (АВМ) Олена Жупінас, говориться в повідомленні об'єднання.
«Ми вже маємо перемоги на світовій арені. Україна увійшла у ТОП-5 виробників вершкового масла. Але варто пам«ятати, що масло — тільки жир, а ще ж є білок, а це м'які та тверді сири, т.д. Ось, тут нам ще працювати і працювати», — сказала вона.
За словами Жупінас, для цього невеликим українським молочно-товарним фермам потрібно вже об»єднуватися в кооперативи.
«Це реальна вимога часу. Якщо хочемо мати прибуткові господарства та експортувати продукцію, а не залишитися в ізоляції, то ми повинні вже активно працювати в напрямку кооперації», — сказала вона, зазначивши, що вже є реальний майданчик на Полтавщині, де планується переробляти спочатку 500, а потім 1000 т молока.
За її словами, створення центрів накопичення молока, власна переробка та продаж готової продукції — це можливість постійно мати гарантію збуту сировини, а отже — подальшого розвитку для господарств. Таким шляхом йшов європейський виробник.
«Для нас це теж — перспективно. Адже закупівельна ціна на молоко в Україні досягла фактично свого піку і глобально вона вже не виросте. Ціни в українських фермерів на 14% нижчі за європейські через різницю у ставці ПДВ. В Європі вона 6%, а в нас 20%», — додала Жупінас.