Українські експортери 2023 року відправили на світові ринки 6 тис. т індичатини, що на 50% більше, ніж роком раніше, і вдесятеро більше, ніж 2021 року.
Про це в інтерв’ю журналу «Наше птахівництво» розповів виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко, пише AgroTimes.
«Активний експорт сприяв відновленню внутрішнього виробництва 2023 року. За нашими оцінками, обсяги зросли на 6,5% проти 2022 року, але ще відстають від довоєнних», — зазначив він.
Експерт нагадав, що 2022 року суттєво скоротилися обсяги виробництва в індиківництві.
«Падіння попиту, збій у планових посадках на вирощування та триваліший цикл виробництва призвели до скорочення обсягів виробництва м’яса індиків, за нашими оцінками, на 18%. Зменшення внутрішнього попиту на цей вид м’яса спонукало виробників переорієнтуватись на зовнішні ринки, — пояснив Сергій Карпенко. — Протягом двох останніх років Україна перетворилася з імпортера індичатини на експортера».
В Україні є всі передумови для активного розвитку ринку індичатини, чому сприятиме нарощення експорту через скасування імпортних мит і квот Європейським Союзом, переконаний Сергій Карпенко.
«Проте визначальну роль тут відіграватиме саме відновлення внутрішнього споживання, збільшення купівельної спроможності населення та повернення до країни тих українців, які, мабуть, були найактивнішими споживачами індичатини», — додав він.